Изгнаникът Пучдемон участва в евроизборите

18:30, 10 мар 19 / Свят 25 1098 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, живеещ в самоналожено изгнание в Белгия, ще участва в изборите на 26 май за Европейския парламент като водещ кандидат на своята партия в Каталуния, съобщава "Ройтерс".

56-годишният Пучдемон избяга от Испания през октомври 2017 г., след като Мадрид наложи пряко управление на Каталуния. Богатият североизточен регион едностранно обяви независимост въз основа на референдум, който се счита за незаконен от испанските съдилища.

"Това е моментът да се направи още една стъпка за интернационализиране на правото на самоопределение на Каталония от сърцето на Европа към целия свят", коментира Пучдемон в Туитър.

Пучдемон и петима други бивши каталунски лидери са в самоналоженото изгнание в европейските страни и могат да бъдат арестувани, ако се върнат в Испания.

Миналият юли испанските съдилища отмениха европейските заповеди за арест за Пучдемон, след като германски съд постанови, че може да бъде екстрадиран в Испания, за да се изправи пред обвинение за злоупотреба с публични средства, но не и за бунта, нещо, което Испания реши да не приеме.

От Белгия, Пучдемон отново се кандидатира за местните избори в Каталуния през декември 2017 г. и бе предложен за президент с парламентарно мнозинство, но испанските съдилища забраниха опита му да поеме поста извън страната.

Ориол Жункерас, лидер на партията за независимост ERC, който е съден в Мадрид с 11 други каталунски политици за ролята им в инициативата за отцепване през 2017 г., също ще участва в европейските избори.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама