Емил Хърсев: Лихвите по кредитите се вдигат от лятото

12:30, 10 мар 19 25 1303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лихвените проценти по кредитите ще започнат плавно да се повишават от втората половина на годината. Това сочат прогнозите от последния икономически преглед на БНБ. Основните фактори, които ще определят динамиката са два - цената на привлечения от банките ресурс и лихвеният цикъл в еврозоната.

Въпреки това, отпускането на заеми ще продължи да нараства, но с по-бавни темпове в сравнение с миналата година. Причината е затягането на условията, при които банките кредитират покупката на имоти. А това ще забави и ръста в цените на жилищата, прогнозират още от БНБ.

Очаква се годишната инфлация да се повиши слабо до 2.6% в края 2019 г. и след това да забави темпа си до 2.1% в края на 2020 г. Влияние върху инфлацията при цените на услугите ще оказва най-вече прогнозираното нарастване на разходите за труд и потребителското търсене на домакинствата.
"Със скока на заплатите в публичния сектор, аналогично увеличение ще има и в частния. Тази година доходите на българите ще растат много повече, отколкото икономиката като цяло”. Това каза в ефира на "Събуди се” финансистът Емил Хърсев. Той е категоричен, че няма да има драстично нарастване на цените след присъединяването ни към еврозоната.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама