105 души са прекарали нощта в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора

09:40, 10 мар 19 25 1072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

105 души са нощували в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в кв. „Захарна фабрика” в София, съобщи Агенция „Фокус”, цитирайки директора на центъра Йорданка Темелкова.

По думите ѝ нощта е преминала спокойно, без проблеми и извънредни ситуации. Центърът работи през зимния сезон, от 1 декември до 31 март всяка година.

Услугата се финансира изцяло от бюджета на Столична община, който за тази година е 250 хиляди лева. Ръководителят на Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ Минка Йовчева припомни, че това е една от 86-е услуги, които предоставя общината, но достъпът до нея е изключително улеснен.

Минка Йовчева, директор Дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“:

„Всички структури на Столичната община са включени. Това е Дирекция „Транспорт“, „Общинска полиция“, Общинските болници, Дирекция „Здравеопазване“. Всяка вечер тук, между 6 и 10 часа има лекар, който извършва преглед на хората. Знаете, това са хора, в повечето случаи изпаднали от системата на здравното осигуряване.“

Работещите в социалната сфера добавят, че освен живеещи в столицата, помощта на центъра използват и хора от провинцията, а когато се сблъскат с подобни случаи – служителите правят всичко възможно да ги върнат при близките им. От събота тръгва и мобилен екип, който ще отговаря на сигналите за бездомни хора.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама