Екипът на „Преди обед“ излита с нова рубрика „В Космоса“ от 11 март

11:30, 10 мар 19 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini

Този понеделник, 11 март, екипът на „Преди обед“ по Би Ти Ви изстрелва нова оригинална поредица „В Космоса“. Всеки понеделник в телевизионната орбита ще влизат астрофизиците Владимир Божилов и Тихомир Димитров. Достъпно и с чувство за хумор, двамата учени ще представят най-любопитното за необятния Космос, за да убедят зрителите, че науката може да бъде забавна, а едновременно с това и полезна.

Колко скоро ще пътуваме за удоволствие до Луната? Може ли Марс да ни приюти, ако пренаселим Земята? Как се подготвят физически и психически астронавтите преди мисия? Ако има извънземни, къде са те? Безброй са въпросите, чиито отговори ще бъдат разкрити в новата рубрика.

Първото пътешествие този понеделник е до Луната. През 2019 година отбелязваме 50-годишнината от стъпването на човешки крак на повърхността ѝ. И почти толкова от последната пилотирана мисия до там. На стремежа да я опознаем и пътуваме до нея – в първото издание на рубриката са посветени увлекателен разказ за първия полет, както и амбициите на NASA и визионери като Мъск и Брансън.

Кои са Владимир Божилов и Тихомир Димитров?

Д-р Владимир Божилов е астрофизик към катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Там е завършил и висшето си образование. Носител е на редица награди, както и на докторска степен по астрофизика и астрономия, като основните му научни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Когато не изследва галактиката, той се занимава с бойни изкуства. Има черен колан първи дан по айкидо и се е обучавал в Япония при инструктора на Стивън Сегал.

Тихомир Димитров също е астрофизик и космически визионер, основател на „Космическа Академия“ за деца в България. Завършил е информатика в университета в Индианаполис, а след това космическа програма към NASA и магистратура по „Астрономия“ в Софийския университет. В продължение на 10 години е работил като графичен дизайнер на компютърни герои в световно известна компания. Мечтае в близко бъдеще да види Земята от Космоса, да посети Марс или да участва с инженерни или научни познания в построяването на ракетите и космическите апарати, които ще заведат човечеството до други планети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама