Венецуела остана без ток след авария

16:50, 08 мар 19 / Свят 25 1105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Венецуела остана без ток след голяма авария. Правителството преустанови работата в страната и посещението на училище поради мащабното прекъсване, което продължава от предишната вечер и засяга по-голямата част от страната, съобщи вицепрезидентът Делси Родригес.

Президентът Николас Мадуро, който осъди аварията като акт на саботаж, взе решение "да улесни усилията за възстановяване на електроенергийните услуги в страната".

Столицата Каракас остана напълно без ток в четвъртък привечер. Каракас е един от най-уязвимите на престъпност градове в света, така че хората се прибират рано, преди залез слънце. Телефонните услуги и достъпът до интернет също бяха прекъснати.

Международното летище на столицата също е засегнато. А футболен мач за Копа Либертадорес в град Баркисимето беше отложен.

Родригес каза в Twitter, че Венецуела е "жертва на имперската електрическа война!"

"Обединените венецуелци ще спечелят. Пучистите няма да минат", пише тя.

Венецуелците са привикнали към прекъсване на тока. От години това е често срещано явление в западната част на богатата на петрол страна, но в крайна сметка проблемите стигнаха и до Каракас и до други райони.

Критиците обвиняват правителството, че не инвестира в поддръжката на електрическата мрежа, въпреки че правителството често обвинява външните фактори, когато светлините угасват.

Държавната енергийна компания Corpoelec заяви, че е имало саботаж в голямата водноелектрическа централа „Гури“ в щата Боливар. Няма подробности. Съоръжението е едно от най-големите в Латинска Америка.

Мащабната авария в подаването на електричество не остана незабелязана и за държавния секретар на САЩ Майк Помпео. "Недостигът на енергия и гладът са резултат от некомпетентността на режима на Мадуро", написа Помпео в Twitter.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама