Нарцисите: алтернатива на антибиотиците във Великобритания

18:00, 10 мар 19 / Свят 25 1102 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националното цвете на Уелс придобива нова роля във Великобритания, като помага на учените да разберат по-добре значението на растителните екстракти за здравето на животните. Експертите са изследвали ефекта на екстракта от нарцис като естествен антимикробен препарат върху храносмилателната система на говеда и овце, пише Агрозона.

За основа на работата е взето твърдението, че растителните екстракти имат висок потенциал за подобряване на растежа и здравето на селскостопанските животни и са подходящи за намаляване на метана, произвеждан чрез ентерална ферментация. Това е храносмилателен процес, при който въглехидратите се разграждат от микроорганизми.

Въздействието на билковите препарати върху животните обаче може да бъде спорно. Това се дължи на разликите в състава на екстрактите, дори ако те са получени от същия източник и при използване на същата методология.
Изследването, публикувано в Scientific Reports, показва, че много малки разлики в химичната структура на биологично активните съединения в екстракта от нарцис – хемантамин, значително променят храносмилането при някои животни, като говеда и овце.

Учените са стигнали до заключението, че ако в бъдеще растителните екстракти заменят традиционните антибиотици в храните за животни, тогава ще е необходим съвместен подход, включващ химици и биолози, за да се опишат ефектите от такива добавки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама