Най-силният жилищен пазар в света остава Малта

18:50, 07 мар 19 / Свят 25 1052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Малта е най-бързо нарастващият жилищен пазар в света с повишаване на цените на жилищата от 10,48% на годишна основа през четвъртото тримесечие на миналата година, сочи индексът на онлайн изданието Global Property Guide, пише investor.bg.

Спрямо третото тримесечие на миналата година цените на жилищата в островната страна са отбелязали ръст от 5,70%, показва изследването. Тя е единствената в индекса, която регистрира двуцифрено увеличение на цените на жилищата в края на миналата година. На второ място са Филипините, като изданието взема предвид конкретно цените на имотите в централния бизнес квартал на град Макати. Там годишният ръст на цените на жилищата е достигнал 9,91% през четвъртото тримесечие и 5,55% спрямо третото тримесечие на миналата година.

В десетката попадат още Холандия (+8,49%), Сингапур (+7,32%), Чили (+6,94%), Германия (+6,78%), Ирландия (+5,81%), Португалия (+5,39%), Словакия (+5,27%) и Испания (+5,25%). България не е включена в индекса на Global Property Guide, но с повишението на цените на жилищата от 6,3% през третото тримесечие на 2018 г. (последното, за което са налични данни на НСИ и Евростат) страната ни би заела седмо място.

Само 16 от жилищните пазари в света, за които са налични данни, са ускорили възходящата си инерция през 2018 г., а на 29 жилищни пазара тя се е забавила, което означава, че глобалният ръст на цените на жилищата се забавя, отбелязва Global Property Guide. Инерцията е мярка за „промяна на промяната“ или казано просто тя се ускорява, ако имотният пазар е нараснал по-бързо тази година, отколкото миналата година (или е регистрирал по-малък спад).

Цените на жилищата са нараснали в 24 от 45-те жилищни пазара в света, които до момента са публикували данните си, а на 21 пазара цените са намалели.

Най-слабият жилищен пазар в света е Египет с понижение на цените от 19,24% на годишна основа през четвъртото тримесечие на 2018 г. и с 16,84% спрямо третото тримесечие. В десетката попадат още Турция (-8,82%), ОАЕ (-8,22%), Украйна (-6,09%), Китай (-3,73%), Швеция (-3,55%), Македония (-3,51%), Израел (-3,25%), Швейцария (-2,56%) и Катар (-2,24%).Още по тематаКой е най-бързо растящият жилищен пазар в света Хонконг остава най-силният жилищен пазар в светаЦените на жилищата със силен растеж в САЩ, Европа и части от Азия

В Европа 14 от 23-те жилищни пазара, включени в индекса, са отбелязали ръст през четвъртото тримесечие. Два от петте най-силни жилищни пазара в света се намират в Азиатско-тихоокеанския регион - Филипините и Сингапур. Но цените на жилищата в региона са нараснали едва на малко над половината от пазарите, за които са налични данни. Китайският жилищшен пазар бързо се охлажда, тъй като новите регулаторни и парични политики засягат предприемачи и спекулативни купувачи. А в Хонконг, който дълго време беше най-силният жилищен пазар в света, бумът на цените на жилищните имоти е приключил през 2018 г., като те дори са намалели 0,92% спрямо повишението от 12,78% през 2017 г. 

Два от най-слабите жилищни пазари в света пък се намират в Близкия изток - Египет и ОАЕ. Това не е изненадващо предвид буксуващата икономика на региона заради ниските цени на петрола и продължаващите политически и дипломатически кризи, отбелязва Global Property Guide. 

Жилищният пазар в САЩ продължава да расте макар и по-бавно, като годишното повишение на цените през 2018 г. е достигнало 2,76%, най-ниското ниво от 2011 г. насам. В същото време продължилият близо десет години бум на жилищния пазар в Канада е приключил миналата година. 11-те най-големи града в страната са отбелязали повишение на цените на жилищата със скромните 0,51% през 2018 г., което е рязко забавяне спрямо ръста от 6,92% през 2017 г. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама