Протестиращите медсестри са заплашвани с уволнение от шефовете си

18:30, 07 мар 19 / Общество 25 383 Topnovini
снимка: БГНЕС

Седмица след протеста си пред здравното министерство специалисти по здравни грижи от цялата страна представиха исканията си пред омбудсмана Мая Манолова.
Представители на съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите поискаха промяна в модела на финансирането на здравната система, реално оценяване на труда им и приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой специалисти по здравни грижи в здравните заведения, както и промени в закона за съсловните организации.

След протеста пред здравното министерство на много места в страната медицински сестри са били заплашвани с уволнение и наказвани от своите работодатели. Добринка Христова, старша сестра в МБАЛ - Бургас, разказа пред БНР за страха и психическия тормоз, на който са подложени тя и колегите ѝ.

За 21 март е насрочен следващият протест на медицинските работници. Стана ясно, че на протест излизат и фелдшерите в България. Той ще се проведе на 25 март, а в него ще участват и други здравни специалисти.

Омбудсманът Мая Манолова коментира, че унизително недооценен е трудът на медицинските специалисти в страната. По думите ѝ всеки български гражданин има право да заяви недоволство и несъгласие и тя ще реагира на всички опити да бъдат плашени, притискани и изнудвани хората, които са излезли да се борят за правата си.

"Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите не са само за повишаване на техните възнаграждения. Те искат нов закон за съсловните организации, така че да бъдат представлявани от свободни и независими съсловни организации за всяка една от медицинските специалности. Те искат болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Настояват и за справедливо заплащане на нощния и извънредния труд. Искат колективните трудови договори (КТД) в системата на здравеопазването да са задължителни за подписалите ги страни", каза Манолова.

Тя уточни, че всичко това не може да се случи бързо, но очакването на специалистите по здравни грижи е до 21 март да имат ясен отговор как всеки от тях ще получи заложеното в КТД, а именно 950 лева основна заплата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!