Превръщат бивш архитектурен паметник в центъра на София в офис сграда

17:10, 07 мар 19 / Общество 25 529 Topnovini
БГНЕС

Офис сграда ще бъде построена на мястото на архитектурен паметник в непосредствена близост до Народния театър „Иван Вазов“.

Кооперацията, която е бивш архитектурен паметник, се намира на улица „Кузман Шапкарев“ №3 в идеалния център на София. Тя ще бъде съборена и на нейно място ще изникне бизнес сграда на шест или осем етажа, съобщава „Дневник“.

По информация на изданието срещу плана до момента са всички институции, които имат имоти в съседство, сред които Софийският университет, министерствата на отбраната и на транспорта. Против високото строителство е и обединение на граждани, чиито имоти са наблизо. Възражение е внесено и от Съюза на архитектите. Предстои и общината в район “Средец”, която притежава сграда недалеч, да изрази писмено неодобрение.

Макар статутът на досегашната къща като единичен паметник да е бил свален преди години, тя остава част от груповия паметник със защита – “зона на исторически развилия се обществен градски център”. Експертите се питат къде ще останат свидетелствата за този исторически градски център и как той ще се запази с допускане на подобни строежи. И са изненадани от решението къщата на “Кузман Шапкарев” 3 да не бъде защитена поне като част от този групов паметник. Евентуалната бъдеща висока офис сграда не само ще “задуши”, но и ще застраши стабилността на намиращи се в непосредствена близост къщи, които са индивидуални паметници на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!