Еврокомисията заплашва да съди България заради правилата за признаване на дипломи

15:10, 07 мар 19 / Общество 25 463 Topnovini

Европейската комисия предприема нови стъпки по процедурите за нарушение срещу 26 държави от ЕС, сред които и България, за да осигури пълното прилагане на правилата за признаването на професионалните квалификации.

Комисията изпраща мотивирани становища на 24 държави - Австрия, Белгия, България, Германия, Гърция, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Холандия, Великобритания, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция, и допълнителни официални уведомителни писма на Естония и Латвия за несъответствието на тяхното национално законодателство с европейските правила за признаването на професионалните квалификации.

В единния пазар на ЕС специалистите могат да се движат през граница и да практикуват своите професии или да предоставят услуги в други държави от ЕС. Европейските правила улесняват признаването на професионалните квалификации на специалисти като лекарите или архитектите в друга държава от Общността. Правилата за признаването на професионалните квалификации бяха променени през 2013 г. и трябваше да бъде приложени в националното законодателство до 18 януари 2016 година.

Всички засегнати държави разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на Еврокомисията. Ако не получи задоволителен отговор, комисията може да реши да отправи мотивирано становище до Естония и Латвия, и да отнесе останалите 24 държави към Съда на ЕС.

Правилата за признаването на професионалните квалификации подпомагат автоматичното признаване на професионалните квалификации в държавите от ЕС, а това улеснява специалистите да предоставят услугите си в цяла Европа, като същевременно се осигурява по-добро равнище на закрила на потребителите и гражданите. Правилата се прилагат за регламентираните професии, сред които медицинските сестри, лекарите, фармацевтите или архитектите, като от нея са изключени професиите, уредени със специални директиви на ЕС, например одиторите, застрахователните посредници, ръководителите на полети, адвокатите и търговските представители.

Тези правила се допълват от европейската професионална карта - електронен сертификат, издаван от януари 2016 г. за пет професии (медицински сестри с общ профил, фармацевти, физиотерапевти, брокери на недвижими имоти и планински водачи). За да може пациентите и потребителите от ЕС да имат осигурена необходима защита, Еврокомисията въведе също механизъм за предупреждение. Държавата, която приема специалистите от другите държави от ЕС, трябва да провери техните квалификации и пригодност да упражняват професията, и в случай на обосновано съмнение - да се свърже с държавата, издала дипломата, се посочва в съобщението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи