Отслужиха първата молитва в новата най-голяма джамия в Турция

12:40, 07 мар 19 / Свят 25 1376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път бе отслужена сутрешна молитва намаз в новата джамия Чамлъджа в Истанбул, чийто строеж започна през 2013 г., съобщава турският телевизионен канал НТВ, цитиран от БТА.

Джамията, която е построена на най-високия хълм на Истанбул - хълма Чамлъджа, е най-голямата джамия в Турция, отбелязват турските медии. На сутрешната молитва е присъствал и кандидатът за кмет на Истанбул на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е съобщил, че официалното откриване на новата джамия ще бъде направено по-нататък от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Джамията, която съчетава черти от османската и селджушка архитектура и съвременната архитектура, има шест минарета, а основният й купол е с височина 72 метра. Джамията е проектирана така, че в нея да могат да се молят едновременно 63 000 души. Комплексът на джамията включва също музей с площ от 11 000 квадратни метра, художествена галерия, библиотека, конферентна зала за 1000 души, осем творчески ателиета и покрит паркинг с капацитет да поеме 3 500 коли.

Комплексът с джамията Чамлъджа често се споменава като любимия проект на президента Ердоган, отбелязва ДПА.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама