ДПС отново внесе искане за промени в Изборния кодекс

11:55, 07 мар 19 / Политика 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко часа след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Изборния кодекс и ГЕРБ за пореден път декларира, че след обнародването на закона ще гласува спешни промени за връщане на ниския праг за валидност на преференциите, депутати от ДПС отново внесоха проект за промени в кодекса, с който те се обезсмислят.

Става въпрос за същите текстове, които по предложение на ДПС бяха подкрепени от мнозинството на среднощно заседание през февруари и сега трябва да бъдат изменени, а именно - преференциите за депутати, евродепутати и общински съветници да се зачитат, ако гласовете за съответния кандидат са колкото необходимите гласове за един мандат. Това значи, че да сработи преференцията, за евродепутат ще са нужни около 150 хил. гласа, а за депутат - между 9 и 15 хиляди.

Проектът е подписан от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и всички депутати от движението с изключение на Делян Пеевски, който не ходи в парламента.

След три дни критики от страна на БСП и извънпарламентарни партии, един протест и намесата на премиера Бойко Борисов ГЕРБ обеща да върне ниския праг за валидност на преференциалното гласуване - от 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и от 7% от тези на парламентарните и местни избори.

В ДПС са на мнение, че въпреки "обръщането на палачинката" от страна на ГЕРБ, са нужни по-високи прагове за валидност на преференциите и предлагат идеите си отново. Колеги им от НФСБ също подкрепят обезсмислянето на преференциалния вот. За нисък праг на преференцията, каквито промени в Изборния кодекс ГЕРБ внесе преди седмици, се очаква да гласуват народните представители от ГЕРБ, ВМРО и "Воля". Депутатите от "БСП за България" не участват в заседанията на парламента.

Друга промяна, която депутатите от ДПС предлагат, касае по-бързото въвеждане на машинно гласуване. При окончателното приемане на изборите правила през февруари управляващите, които искаха да отложат този тип гласуване, изненадващо подкрепиха предложение на ДПС на евроизборите през май т.г. да има възможност за машинно гласуване в поне 3 хиляди секции, на местния вот - в поне 6 хиляди, а на всички избори след това в страната да се гласува само с машини. Сега депутатите от движението искат на евровота да се гласува с машини в половината секции в страната, а след това - само машинно гласуване.

ГЕРБ е против машинното гласуване, но обяснява, че го въвежда, тъй като голяма част от обществото го подкрепя. Преди две седмици председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ обяви, че на европейските избори може да се върви и към увеличаване на броя на секции, в които има опция да се гласува с машини. Според лидера на НФСБ Валери Симеонов ДПС настоява за машинно гласуване, за да контролира по-лесно избирателите си, като им обясни, че в екраните има и камери.

ДПС предлага отново да се разреши агитацията на майчин език, да има възможност за разкриване на повече секции в страните извън Европейския съюз и да има видонаблюдение в помещенията на секциите. Депутатите от движението искат и отпадане на уседналостта за местни избори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама