Дончо Златев СДС/ЕНП: Изключване на Орбан би било грешка

11:05, 07 мар 19 / Политика 25 1441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изключването на Орбан е изстрел в крака на ЕНП преди изборите

Абсолютно недоумявам как е възможно в навечерието на Европейските избори да се прави вътрешен опит за разцепление на ЕНП. Ясно е, че новият Европарламент ще има нов облик. В него напират да влязат повече крайно десни (АКРЕ), повече ляво-либерални формации (АЛДЕ/ПЕС), усеща се и заявката за създаването на нова либерална група около президента на Франция Макрон. И на този фон - 12 партии в ЕНП искат да изключат Фидес на Виктор Орбан, която според проучванията в Унгария не просто ще спечели изборите, но и ще има поне с един депутат повече от досегашната си група в ЕП.

Преди две седмици бях на срещата на МЕНП в Прага и там имах възможността да изслушам мениджъра на кампанията на ЕНП за предстоящите избори Дара Мърфи, който също в отговор на мой въпрос заяви, че бъдещето и успехът на ЕНП са в многообразието и различните мнения вътре в нея. И да, ще има по-консервативно настроени партии в ЕНП, както ще има и по-либерални. Няма лошо, но когато едната група се опитва да удари другата по такъв начин и то преди най-важните избори за дясното европейско семейство, то вече имаме проблем.

Трябва да отстояваме единството на ЕНП. Факт е, че то е разклатено, но съм сигурен, че имаме много по-важни въпроси за европейските граждани от това дали някой се е обидил на Виктор Орбан или не.

С недоумение прочетох, че приятелите ни от ДСБ са излезли дори с позиция в подкрепа на изключването на Виктор Орбан. Няма лошо, имат мнение. Но в повечето случаи то е, както се казва - виждаме сламката в окото на другите, но не виждаме гредата в своето. Тя напълно описва състоянието на колегите на европейския фронт. И вместо да хулим, че Орбан бил такъв и онакъв, нека да погледнем отвъд розовите очила. Та нали именно гласовете, които той ще спечели няма да се оберат от крайните националисти. Та нали точно победата на ЕНП, включително и с неговите гласове, ще бъде победа над социалистите от ПЕС. Много лесно сме готови да срутим нещо само, за да угодим на моментния си интерес.

Аз, като член на НИС на СДС, ще отстоявам позицията да не подкрепим изключването на Фидес, защото това би било изстрел в крака на Европейската народна партия преди изборите.

И накрая да не забравяме, че общата "тежест" на част от партиите, които искат изключването е по-малка от тази на Фидес в ЕНП.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама