Александър Джеров: Румен Радев допуска системни нарушения като президент

10:47, 07 мар 19 / Политика 25 374 Topnovini

Популярният юрист и бивш народен представител Александър Джеров коментира действията на президента Румен Радев след думите на Цветан Цветанов в "Здравей България" тази сутрин.

Държавният глава Румен Радев, който непрекъснато атакува институции и политици, че не спазват законите в страната и не изпълняват задълженията си отново падна в собствения си капан. Оказа се че самият президент на България тежко нарушава законите и ги прилага по свои необясними правила. Оказва се, че от миналата година държавният глава не е  свиквал заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС ). Това разкри днес по Нова ТВ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Проверка на сайта на президентството, направена от  Faktor.bg, показва, че последното заседание на КСНС е било на 18 април 2018 година. Според чл. 5, ал.2 от Закона за КСНС редовните заседания се провеждат най-малко веднъж на три месеца. Тоест, Румен Радев, в нарушение на закона не е свиквал важния за националната сигурност орган цели 11 месеца, а през това време е трябвало да има поне три редовни заседания. С действията си обаче президентът самоволно отменя разпоредбите на закона и обезсмисля прилагането му. Политици са категорични, че през тази пропиляна почти една година е имало поне няколко изключително важни теми, по които Консултативният съвет е трябвало да заседава: стартиралата процедура по приемането на Македония в НАТО  и ЕС, сигурността на Западните Балкани, присъствието на НАТО в Черно море като фактор за сигурност в района, руската заплаха за страните от НАТО и ЕС, особено след като стана ясно, че агенти на ГРУ са посещавали  нерегламентирано България и има опити за отравяне на български граждани, бежанският проблем и т.н.

По тези важни за националната сигурност теми Радев открито бяга от дебат с институциите, които по закон участват в КСНС – председател на НС, премиер, министри на МВР, отбраната и финансите, шефовете на парламентарните групи, ръководствата на специалните служби. От страна на президентството отказват да дадат адекватно обяснение, поради какви съображения се нарушава законът и се проспиват важни за страната теми. Но може би тази тактика на държавния глава е част от плана „Решетников”, който е в действие още от излъчването на Радев като кандидат за президент от БСП.

Ето как известният юрист Александър Джеров коментира пред Faktor.bg действията на президента:

„Румен Радев допуска системни нарушения като президент. Държавният глава трябваше да свика Консултативния съвет за национална сигурност на три месеца, но не го прави. Човешко е да сбъркаш веднъж, но когато грешките започнат да стават системни, трябва да си направим съответните изводи. За мен обаче по-голямото му нарушение е, че не спазва Конституцията и не се държи като обединител на нацията, каквито са неговите задължения, а напротив – разединява я и създава негативен имидж на България пред света. Със своите действия президентът Радев подсеща парламента за възможността на прилагане на импийчмънт.

Румен Радев пропуска, че трябва да е държавен глава на всички българи, а не само на някои от тях. Той върви по един път, който не подхожда на български президент. Държавният глава има слаб съветнически апарат. Явно няма хора, които да го водят, защото Румен Радев има друга специалност, която е далеч от политиката. Държавният глава досега трябваше да разбере какви са задълженията му, а не непрекъснато да прави грешки, които за тази институция са нещо много значимо и опасно."

 

Цялото изказване на Александър Джеров вижте тук

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!