Защо трябва да се познават спецификите на местната общност?

09:00, 14 юли 18 25 622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

Вчера започнахме да представяме част от изводите от семинарната част на проекта, свързани с провалът в комуникацията, характерен за представителите на политически сили.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

Миналата седмица разказахме как може да се преодоле пропастта между НПО и местните общности, а днес ще обърнем внимание на една от стъпките в тази посока - запознаването със спецификите на локалните общности. Изводите и решенията са част от комуникационната стратегия по проекта.

 

Неправителствените организации често не са запознати със спецификите на местната общност, сред която се налага да работят. Изключването на човешкия фактор при работата по места като краен резултат може да доведе до отхвърляне и открита враждебност. 

Освен че налагането на мерки за опазване на околната среда в такава среда може да има трайно негативни последствия за самите мерки и съответно за околната среда, непознаването на общността лишава и организациите, и общността от потенциални ползи. Нови идеи, нови по-гъвкави решения, които правят въвеждането на съответните мерки по опазване на околната среда по-приемливи и взаимоизгодни. 

За решаването на този проблем са необходими мерки по подобряване на вътрешната комуникация в рамките на НПО сектора. Вътрешни бюлетини, e-mail мрежи, facebook групи, web базирани платформи, които да разпространяват резултати от теренни проучвания, научни изследвания, обобщени данни, анализи и коментари сред формално и доброволно ангажирани в НПО сектора. Необходими са и специализирани обучения с фокус към човешкото поведение, към социалните механизми в таргетираните общности, както и всякакъв вид обучения, които могат да повишат комуникационната култура в НПО сектора.

Инициатори и партньори по тази точка могат да са НПО, местна власт, местни структури, университети, изследователски институти.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама