Екопроект доведе до стратегия за повишаване на доверието между общностите

09:55, 24 юни 18 25 688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От началото на годината ТОПНОВИНИ разказва в поредица материали за проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ".

Част от проекта са поредица от семинари, в които се провеждат редица обучения за формиране на лидерски качества и успешна комуникация за налагане на еко политики.

Вчера започнахме да представяме част от изводите от семинарната част на проекта, свързани с провалът в комуникацията, характерен за представителите на политически сили.

Повече информация за проекта можете да откриете на официалната му фейсбуук страница.

 

Опазването на околната среда е критична тема за общините на българското Черноморие. Неспособността да се постигне устойчив диалог между заинтересованите страни създава трайна атмосфера на недоверие, а противопоставянето между местни общности, екологични неправителствени организации, инвеститори и администрация не е от полза за никоя от страните. 

Такава среда руши бизнес климата, отнема работни места от местната общност и същевременно генерира враждебност към мерките за опазване на околната среда. Затова след теренните изследвания по проекта "ИНТЕГРИРАНЕ НА ПОЛИТИКИТЕ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА В ДНЕВНИЯ РЕД НА ОБЩНОСТИТЕ" бе създадена комуникационна стратегия, която ще се опита да предложи решения и подходи, които да подобрят комуникацията между страните, с цел максимално доближаване до концепцията за устойчиво развитие в избрания район. 

Стратегията се придържа към схващането, че икономическо развитие и социален напредък са възможни без да се нанасят щети на околната среда, за дълготрайно и устойчиво използване на природния ресурс. 

Изводите и насоките, дадени в комуникационната стратегия, се основават на резултатите от изследване, проведено по проект “Интегриране на политиките за опазване на околната среда в социално-икономическия живот на общностите - етап I”, озаглавено “Изследване на обществените нагласи на населението в общини, на чиято територия се провеждат целеви мерки за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и екосистемите” (ИОННОТПЦМОВБРЕ). Изследването съдържа актуална и изчерпателна информация за нагласите и отношенията между местна общност, инвеститори, НПО и местна администрация на територията на Черноморските общини от област Добрич – Балчик, Каварна и Шабла.

Документът започва с анализ на ситуацията, чиято цел е да извади основните причини за създадената атмосфера на недоверие и враждебност между страните. В следващата част се обособяват основните проблеми и конкретни решения. Следва дефиниране на целевите групи и на субектите, от които се очаква да инициират и направляват комуникационния процес. 

Текстът продължава с анализ на силните и слабите страни, възможностите и заплахите пред комуникационните усилия, целящи да установят състояние на доверие и взаимодействие между четирите обществени сектора. Комуникационната стратегия завършва с анализ на подходящите комуникационни канали и платформи, подпомагащи комуникацията и осъществяването на заложените цели.

Предложенията в стратегията биха могли да се прилагат в инициативи на местната и централната администрация, както и от неправителствения сектор. Стратегията не е тясно профилирана по отношение на целеви групи и тип дейности, с цел да позволи прилагане и на територията на други общини – при допълнителни изследвания и след въвеждане на необходимите ревизии.

 

(Следва продължение)

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама