Трети излекуван пациент с ХИВ - този път в Дюселдорф

10:00, 07 мар 19 / Свят 25 1180 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трети човек с ХИВ, познат като Дюселдорфския пациент, е навлязъл в постоянна ремисия, твърди екипът от учени, участвали в лечението му. Новината идва след като преди дни стана ясно за човек от Лондон, който също се е излекувал от болестта с помощта на трансплантация на костен мозък.

Новият случай отново е свързан с трансплантация на костен мозък, но учените поясняват, че Дюселдорфският пациент е спрял да приема поддържащите лекарства за ХИВ само преди 3,5 месеца. Лондонският пациент не приема медикаментите си вече 18 месеца, като болестта не се е развила в СПИН.

Учените отново са използвали донор с генетична мутация, която го прави резистентен към вируса на ХИВ. Промените в клетките не позволяват на болестта да предизвика инфекция и да се разпространи.

Така случаите на излекувани от ХИВ стават общо три, като първият е т.нар. Берлински пациент, който след трансплантация на костен мозък през 2007 г. вече повече от десетилетие живее без да приема лекарства за ХИВ.

Лекарите подчертават, че присаждането на костен мозък е много рисково и няма как да бъде приложено при всички пациенти, носители на ХИВ, но тези три случая биха спомогнали в разработването на лек за болестта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама