Франция планира цифров данък върху технологичните гиганти

15:50, 06 мар 19 / Икономика Сподели в: 25 345 Topnovini Автор: Topnovini
1

Френското правителство предложи в сряда нов данък, който ще изисква от големите технологични компании да плащат налог в размер на 3% върху техните приходи, събрани в страната.

Новите правила за данъчно облагане, ако бъдат приети от парламента на Франция, ще бъдат приложени с обратна сила от началото на тази година, като френските власти смятат, че през 2019 година те ще донесат приходи в хазната от 400 млн. евро, които ще нараснат до 650 млн. евро през 2020 година.

"Тези технологични гиганти използват вашите лични данни и получават значителна печалба от тях, без да плащат справедливия дял от данъци", отбелязва френският финансов министър Бруно льо Мер. Така нареченият данък GAFA ще обхваща реклами, уебсайтове и препродажба на лични данни, наред с други области. Финансовият министър подчерта, че този данък ще засегне около 30 компании от САЩ, Китай, Германия, Испания и Великобритания.

По този начин Бруно льо Мер ще изпълни обещанието си от миналия декември, когато каза, че Париж ще облага с данък компаниите, които извършват подобен бизнес в страната, ако Европейският съюз не постигне консенсус по този въпрос.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани