Павел Колев: Спас Русев не е опростил дълговете на "Левски"

14:10, 06 мар 19 / Спорт 25 1522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До този момент Спас Русев не е отписал задълженията на „Левски” към негови фирми, обяви изпълнителният директор на клуба Павел Колев. Миналия месец вече бившият мажоритарен акционер обеща, че ще „опрости” около 15 милиона лева.

„Не знам какво значи да се отпише подобна сума. Такова нещо до този момент не се е случило и това се вижда в отчета”, подчерта Колев след Общото събрание на акционерите, на което бе официализиран новият собственик – Георги Попов. Бизнесменът е сочен за приближен на Васил Божков.

Колев обясни и какво означава неосвобождаването от отговорност на бившата управа на „Левски” – решение, което бе гласувано единодушно от акционерите. „Това е символичен акт на база информацията, която имаме дотук. Ясен знак, че има още доста процедури и неща за изясняване, след което ще се реши как да се действа нататък. Излишно е да обяснявам какво означава да не освободиш от отговорност членовете на предишното ръководство”.

„Стратегия за стабилизирането на клуба има, разбира се, но конкретни срокове е трудно да се посочат. Част от задълженията са натрупани назад във времето и тепърва предстоят разговори за начините, по които ще бъдат изплатени – дали в пълен размер, в какъв срок и дали могат да се разсрочат. Планираме стратегия на отворен подход и комуникация с всички, на които клубът дължи пари, а те не са малко”.

„Най-спешно беше да се подсигури лицензът за евротурнирите и това вече е факт. То също струваше пари. Оттук нататък - важно е на първо място да изчистим репутацията на клуба, защото през годините във футболния бизнес „Левски” за съжаление се беше превърнал в символ на некоректен партньор. Ще опитаме да изградим отношения на честност и ще поемаме ангажименти само ако сме сигурни, че можем да ги изпълним. Това важи и за привличането на футболисти. В момента бизнес моделът на футбола в България изисква ограничения, ако искаш да спазваш финансова дисциплина”.

„Следващият ни приоритет е детско-юношеската школа, която в момента гълта 6-7% от бюджета. Тази цифра трябва да нарасне до поне 15%, ако искаме да произвеждаме и интегрираме футболисти. Чака ни и много работа с левскарската общност - в следващите 2-3 години искаме да сме наясно къде са нашите фенове, колко са, от какъв пол и с какъв социален статус. Съответно да комуникираме на точния език с всяка от тези таргет групи”.

„Принципно е възможно един клуб да се самоиздържа в България – поне за онези, които имат голяма фенска маса и съумеят да влязат в подходяща комуникация с феновете си, за да ги привлекат на стадиона без да зависят толкова от резултатите и трофеите, които са нещо временно във футбола. Трябва активно да лобираме за промени не само в нашия клуб, а и в начина, по който футболът се случва като бизнес и надпревара у нас - и в детския, и в юношеския футбол”.

„За клуб като „Левски” бюджетът е доста относително понятие. Зависи от приходите, от целите, в какъв срок искаш да ги постигнеш. Ние сме си поставили като стратегически план е да постигаме добри резултати с първия отбор, но не на всяка цена. Да поставим стабилна основа, на която да се гради, а не да изсипем едни пари, които могат и да не донесат успехи. Дотук видяхме, че рискът не е оправдан. Бюджетът за заплати на футболистите ще бъде намален и това е най-естественото нещо при положение, че имат да се погасяват задължения. Но ще опитаме това да не се отрази на качеството на отбора. Трансфери ще се правят само в краен случай и само ако сме сигурни, че съответният играч ще подсили отбора и може да бъде продаден за повече, отколкото е купен. Ще се борим за първото място и за пробив в Европа, където обаче става все по-трудно за българските отбори”.

„Футболистите са спокойни от повече от месец, защото си получават заплатите навреме”, завърши Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама