''Виенският случай'' или как четирима българи отвлякоха самолет на 7 март 1983-а

09:00, 07 мар 19 25 15249 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Връщаме се 36 години назад.

Датата е 7 март. Годината- 1983.

В центъра на събитието е един самолет и четирима криминално проявени българи на възраст между 17 и 22 години.

Опит за отвличане на самолет на БГА "Балкан", пътуващ по линията София — Варна. Събитие, останало в историята с названието „Виенският случай”.

През онези години мнозина се опитват да избягат от комунистическият режим в България. Такъв бил и планът на  Лъчезар Иванов, Красен Гечев, Ивайло Владимиров и Валентин Иванов.  Мотивирани от разказа за поляк, отвлякъл самолета Бургас – Варшава само година по-рано, четиримата младежи се решават да сторят същото. Техните намерения са да отвлекат самолета, изпълняващ полет София – Варна, и да пренасочат курса му в посока Виена. Там, стъпили на австрийска земя, да потърсят политическо убежище и да намерят спасение.

Похитителите се подготвят предварително- снабдяват се с паспорти, откриват  западна валута, която се е търгувала на черно през онези години, а оръжията им били четири ножчета, купени от столичен магазин часове преди полета.

Срещнали известни трудности, тъй като Валентин бил войник и нямал паспорт, а Лъчезар изгубил своя. Това обаче не попречило да изпълняват стъпките от плана за действие успешно.

През онези времена контролът по летищата е бил силно занижен и затова успяват да минат проверкат без проблем. Идеята била да скрият ножчетата в катарамите на коланите си, но две от момчетата нямали колани. Пуснали ножчетата директно в джобовете си и въпреки това успели да преминат успешно. Проверката била повърхностна и ножчетата не били открити.

Избират да седнат на последните четири седалки в самолета, за да могат да следят всичко, което се случва на борда.

Часът на излитане е 18. Петнадесет минути по-късно, когато стюардесата раздава бонбони и кафе, е прекъсната от Валентин, който започва да симулира колабиране. В момента, в който тя се приближава до него, той я сграбчва и опира ножа си в гърлото ѝ. Красен и Ивайло изваждат коланите си и ги увиват около вратовете на пътниците пред себе си. Лъчезар скача на пътеката и заявява, че ако някой се опита да ги спре, ще бъде наръган. 

Ултиматумът е самолетът да бъде пренасочен към Виена иначе всички ще се простят с живота си. Екипажът и полицията във Варна взема решение да приземят аероплана в морския град, като за целта първо кръжат над морето около час, за да изразходят горивото, което е в резервоарите. В същото време електричеството във Варна е спряно на няколко пъти, за да не стане ясно на похитителите, че самолетът се приземява близо до море. 

На летището в морската столица пък двама служители – Марта Константинова и Стоян Митков – са преоблечени уж като австрийски летищни работници. И двамата говорят перфектно немски и милицията се надява това да заблуди четиримата похитители. Заедно с тях се подготвят и барети, дошли от София. 

Самолетът каца във Варна около 19.55 ч. Валентин завежда стюардесата в тоалетната и се заключва там с нея, докато траят преговорите. Отварят вратата на самолета. Милков и Константинова влизат и се представят за австрийци. Само че похитителите не говорят немски и викат стюардесата да им превежда. Войникът не я пуска, но отваря вратата на тоалетната. В това време екипажът тайно пуска четирима командоси през вратата на багажното отделение. През шпионката те виждат кои и къде са похитителите. 

Родната конфекция обаче издава конспирацията. Лъчезар не е спокоен. Още във въздуха забелязва морето, но другите го убеждават, че това е Дунав. Сега той сочи Милков и вика: "Не го ли виждате, че е с българско яке?" 

Четирима командоси от багажното нахълтват в салона и обезвреждат тримата похитители. Други двама влизат през пасажерския люк на самолета и разбиват вратата на тоалетната в момента, в който Валентин посяга да пререже гърлото на стюардесата. Двамата стрелят почти едновременно и той пада, убит на място. Ножът му тупва в полата на ужасената жена. 

Стюардесата, обляна в кръв, е откарана във Варненската болница. Ранена е леко в шията и в ръката, но е извадила късмет, тъй като едната рана била на милиметри от сънната артерия.

Екипажът на самолета е награден с ордени, а на другия ден за похитителите е изпратен специален самолет с командоси, който ги връща в София.

Операцията е отчетена от тогавашните власти като успешна, а единствената жертва е убитият от милицията Валентин. 

Следва дело със съдия Димитър Попов, който след години става министър-председател на България. Процесът продължава кратко, тъй като през 1983 година властите са безкомпромисни към подобен род действия, които били масово явление в Европа и най-вече в Близкия Изток. Лъчезар Иванов е осъден на 10 години затвор, Ивайло Владимиров – на 7 години, а Красен Генчев – на 9 години лишаване от свобода.

България остава единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси човешки живот. 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама