Честит празник, дами!

08:00, 08 мар 19 / Общество 25 465 Topnovini

Започнал само като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях – нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин.

В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според някои българи Благовещение (25 март) е християнският празник на майката и жената.

Историята:

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. 

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

8 март не е единственият ден за купувне на цветя и подаръци. Напротив дори. Всеки ден трябва да показваме любовта и уважението си към жените, които обичаме.

А днес, на 8 март, нека отбележим празника с признание, че в България жените имаме право да гласуваме, да се образоваме и да избираме своя професионален и личен път. Защото това е дълга битка, в която побеждават женската смелост и упоритост пред неравнопоставеността и насилието.

С инициативата "ЦВЕТЕ ЗА НЕЯ" ще бъде обаче обърнато специално внимание на насилилието над нежния пол. На стълбите пред Народното събрание и пред други официални институции ще бъдат положени цветя в памет на жените и децата, чиито живот е бил насилствено прекъснат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!