Правната комисия в НС отхвърли ветото на Изборния кодекс

16:15, 05 мар 19 / Политика 25 1240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента, наложено върху текстове от промените в Изборния кодекс. Текстовете подкрепиха 14 народни представители, без нито един „против“ и „въздържал се“.

Решението беше взето единодушно от всички членове на комисията.

Представителите на БСП отсъстваха.

Още в началото на днешното заседание от ГЕРБ препотвърдиха намерението си да предприемат законодателна инициатива за връщане на старото положение при преференциите веднага след гласуването в комисия, но от ДПС ги посъветваха да изчакат да стане ясна „съдбата на закона“ в пленарна зала. Депутатът от движението Хамид Хамид обяви, че ДПС ще внесе свое предложение „на първата минута“ след гласуването на ветото в зала.

От ДПС дори упрекнаха управляващите, че са обърнали мнението си по този въпрос. „Колкото до прословутите преференции, ще кажа една шега. Днес е денят на палачинката, почти в цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ”, заяви Хамид.

„Политизирането на факти и обстоятелства може да доведе до изкривяване на общественото възприятие, в една или друга посока“, коментира на свой ред депутатът от ГЕРБ и председател на комисията Данаил Кирилов, според когото няма нищо противоконституционно в преференциите.

Той засегна и въпроса за машинното гласуване, което според него ще доведе до технически проблеми в изборния процес. „Не препятстваме този способ, но сме длъжни да предупредим избирателите, че не машините и хартиите ще ни решат политическите проблеми и проблемите с доверието. Създаваме си ги сами“, смята Кирилов.

За да защити мотивите на президента, на заседанието присъстваше неговия секретар по правни въпроси проф. Емилия Друмева. В изказването си тя подчерта, че завишеният праг на преференциите е „отстъпление от постиженията в нашето изборно право“, защото изборите са реална форма на участие на гражданите в политическия живот на страната.

Във ветото си президентът атакува и някои други текстове. Според държавния глава не само изискването за повсеместно въвеждане на машинното гласуване се забавя, но неясни остават и критериите, по които на изборите през 2019 г. ще бъдат определени най-малко 3000, респективно 6000 избирателни секции, за поетапното му въвеждане. Предвидено е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) определя броя и номерата на избирателните секции, в които ще има машинно гласуване, но президентът напомня, че няма уредба въз основа на какви критерии ще стане това определяне.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама