Откриват реставрирания паметник костница в Благоевград

18:20, 05 мар 19 25 1015 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметник костница в памет на загиналите войници и офицери в Междусъюзническата война ще бъде официално открит, след като бе реставриран, в Благоевград. Представянето ще бъде на 7 март от 11.00 часа на Стария гробищен парк, срещу входа на парк „Македония“.

Ремонтирана е настилката и е обновена оградата около него. Криптата е обновена и в нея са положени костите на всички загинали в защита на Отечеството герои. Кръстът за храброст, който е красял паметника също е напълно възстановен.

Идеята за изграждането на общ паметник-костница е да приюти останките на 580 загинали за Родината офицери и войници. Паметникът е изграден много бързо с дейното участие на широката общественост от града. В него намират място за последен покой няколко войници, загинали по време на освобождението на града от османско владичество – 5 октомври 1912 г.

Огромната част от загиналите се отнася към лятото на 1913 г., когато отстоявайки стратегически важния подстъп към столицата, животът си дават 17 офицери, 31 подофицери и 528 войници. Решени да отдадат живота си, но да не допуснат противника да продължи към София, тези герои са погребани в общи братски могили извън границите на тогавашната Горна Джумая.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама