Вижте защо ябълките могат да ни разсънят по-добре от кафето

08:20, 06 мар 19 / Здраве Сподели в: 25 351 Topnovini Автор: Topnovini
1

Стара поговорка гласи, че ''една ябълка на ден държи лекаря далеч''. Освен че ябълката e богата на витамин C и е добър източник на фибри, действа освежаващо и сутрин може да ни разсъни по-добре от кафето.

Съдържат ли обаче кофеин?

Разбира се, че не. Но една ябълка съдържа около 13 грама натурална захар, която е много по-здравословна от 4 грама бяла захар в пакетче, разтворено в кафето ви. Именно тази плодова захар е една от главните причини ябълките да притежават подобно въздействие като кофеина в кафето, тъй като витамините се освобождават бавно по цялото тяло, което ви кара да се чувствате по-будни.

За да запазите хранителните качества на ябълката максимално високи, яжте я с кората, тъй като в тази част от плода има най-много флавоноиди, витамин С и пектин. Ако имате здрави зъби, консумирайте я цяла, а не нарязана на парчета, защото след като ножът мине през нея, количеството витамин С рязко намалява, а повърхността й става кафява поради окисляване. Колко витамин С ще има в ябълката зависи също от температурата на съхранение – най-много от този безценен витамин се съдържа в ябълките в хладилника, а най-малко в ябълките, преминали през топлинна обработка.

Ябълката може да не замени чашата с ароматно кафе сутрин, но е чудесна алтернатива да ви освежи, когато се чувствате уморен.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани