Какви са рисковете при машинното гласуване

10:40, 05 мар 19 25 1125 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Oчаквания за напрежение в изборните секции, ако на една машина гласуват повече от 180 избиратели, възможност за манипулации на резултатите от изборите чрез достъп на "троянски кон" до софтуера на устройствата и липса на достъп до резултатите от вота при неизправност на машините - това са част от рисковете при машинно гласуване на изборите.

Констатациите са в доклад на "Сова 5" за пазарно проучване и анализ на гласуването с машини в световен мащаб, който е направен през януари т.г. по поръчка на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 23.5 хил. лева. В началото на март избирателната комисия трябва да обяви обществена поръчка за наемането, производството или закупуването на машини за гласуване на следващите избори.

За машинно гласуване у нас се говори от години, а възможност за такова трябваше да има във всички близо 12 500 секции на парламентарните избори през 2017 г. Заради кратки срокове ЦИК обаче не успя да осигури машините, а по-късно бе решено да бъде направен пазарен анализ на световната практика. В началото на т.г. ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха на път да подкрепят законови поправки за поредно отлагане на машинното гласуване, а БСП се обяви за негов защитник. На среднощно февруарско заседание на парламента бе прието предложението на ДПС за поетапно въвеждане.

Според последните промени в Изборния кодекс на изборите за евродепутати през май т.г. трябва да има възможност за гласуване с машини в не по-малко от 3000 секции, на местния вот - в не по-малко от 6000, а по инициатива на ДПС на следващи избори в страната да се гласува само с машини, без да има възможност за гласуване с хартиена бюлетина. И в момента ГЕРБ се обявява против този вид гласуване, но ще го въведе заради желанието на голяма част от обществото. Според партийци поръчаният от ЦИК доклад може да служи като аргумент за отмяната му.


Хаос при множество избиратели

Една машина за гласуване с директно електронно записване, според данни от световната практика, може да обслужи около 180 избиратели в рамките на един изборен ден. По-голям брой избиратели би създал напрежение в натоварените часове и в края на деня. Това означава, че ако машинното гласуване се въведе като доминиращ модел за гласуване в България и се използва технологията за директно електронно записване, в повечето избирателни секции ще бъде необходима повече от една машина за гласуване, се посочва в доклада на "Сова 5".

"Според българското законодателство машинното гласуване се осъществява на устройство с тъч скрийн, върху който се отбелязва избора и се получава разписка. Накрая на деня се отпечатва протокол от гласуването", обясниха пред "Дневник" от ЦИК. От там обявиха, че става въпрос за машини с директно електронно записване. В комисията обаче не са коментирали въпроса за констатацията, че ако на една машина гласуват повече от 180 избиратели, може да се стигне до напрежение или хаос.

В доклада се посочва, че този проблем се смекчава при наличието на две опции за гласуване - с машина и с бюлетина. Според инициираните от ДПС последни поправки в изборните правила от 2020 г. на изборите у нас ще се гласува само с машини.

Машините с оптично сканиране са със значително по-голям капацитет и при тях гласуването става по-бързо, т.е. няма проблем, констатира анализът. От ЦИК обясниха, че става въпрос за машини, които сканират хартиената бюлетина - метод, който не фигурира в законодателството.


Цените варират

В САЩ се гласува с машини, като по-разпространени и по-често усъвършенствани са тези за оптично записване. Според интерфейса на пазара има три разновидности на машини с директно електронно записване, се посочва в доклада на "Сова 5". Само с машини се гласува и в Бразилия, Венецуела, Филипините, Индия и Бутан.

В доклада са сравнени машини на над десет производителя, които най-често се използват в САЩ. Цените варират от 2500 до 5000 долара на устройство, а защитите за вота са охраняеми помпи, компютърни защитни механизми и др. Очакванията са при поръчка на по-голям брой машини, или 12 500 - колкото са секциите у нас, да има отстъпка между 10 и 20%.

Посочено е още, че наемането би струвало, колкото закупуването, и би било безсмислено, тъй като "животът" на машините е между 12 и 15 години. Освен това наемането крие рискове за сигурността на вота, се посочва в доклада. Цитира се и пример с машините на "Сиела Норма" АД, чието закупуване и наемане се очаква да е на една и съща цена от 4 000 лв. без ДДС на брой.

Представени са и българските машини за гласуване на "Консорциума: Математици, информатици и работници без граници - българските машини за гласуване и партньори", производството и доставката на 12 500 от които ще струват между 46 и 61 млн. лева без ДДС.


Проблемите по света

Гласуването с машини във Венецуела прилича на експерименталното гласуване с машини в България на изборите през 2014 г. и през 2016 г., пише в доклада. В него се посочва още, че във Венецуела има биометрично удостоверяване на избирателите, а след гласуването с машина, за което има електронен запис, се издава хартиена бележка.

Според световния пример машинното гласуване може да бъде оскъпено при приспособяването на устройствата за гласуване на хора с увреждания, се посочва в доклада на "Сова 5". Заради което се препоръчва да се търси друго решение.

В доклада са цитирани различни публикации, в които се описва лош опит при гласуване с машини по света. Сред тях е как след грешки и възможности за измама в Германия машинното гласуване е обявено за противоконституционно. Посочено е още, че има мнения, че устройствата са уязвими, тъй като по веригата много хора имат достъп до софтуера и "може да бъде вкаран троянски кон". Дадени са примери от САЩ как със заразена магнитна карта машините могат да бъдат хакнати, както и как при неизправност не може да се проверят резултатите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама