Томислав Дончев: Няма да се случи нов "Южен поток", всичко е внимателно премислено

09:20, 05 мар 19 / Политика 25 1425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България в момента стартира редица процедури за разширяване на газопреносната си мрежа. Нови инвестиции, които имат за цел да ни помогнат да съхраним ролята си в транзита на природен газ. Всички те се извършват в съответствие с европейското законодателство. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев във връзка с посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас пред bTV.

По думите му това, което навремето се случи с „Южен поток”, не може да стане сега, тъй като всичко е внимателно премислено, за да няма конфликт с европейското законодателство.

„Изглеждаме ли ви толкова безотговорни да се стартира строителството на едно съоръжение, ако няма ясен и сигурен сценарий за възвръщане на парите и генериране на печалба след това”, попита Дончев.

По думите му България и към момента транзитира газ и получава приходи от това.

„За нас е стратегически приоритет да съхраним ролята си на транзитьор и да развием нови функции на търговец. България трябва да е отворена към всички възможни източници на доставки на газ”, заяви вицепремиерът.

Относно АЕЦ „Белене” Томислав Дончев обясни, че процедурата за избор на инвеститор трябва да бъде обявена в рамките на този месец. По думите му няма как централата да бъде завършена без участието на „Росатом”.

„Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта. Собствеността на дружеството, което ще се образува като резултат от процедурата, ще има три основни компонента. Единият ще е на българската държава на база оборудването, което вече притежаваме. Вторият ще е за стратегическия инвеститор – този, който ще доинвестира свежи пари. Имаме амбицията да има още един дял, който ще е за всички останали заинтересовани. Вече две балкански страни – Македония и Сърбия, проявиха принципен интерес към участие в проекта. Те биха могли да бъдат съдружници в този трети компонент”, обясни Дончев.

Той бе помолен да коментира и административната реформа, с която се занимава и идеята за три дни чиновниците ще обработват исканията на гражданите и фирмите. Дончев е на мнение, че най-важното е да се смени моделът на мислене в администрацията.

„От десетилетия имаме усещането, че държавният служител е вид началник. Когато и двете страни знаят, че той е там, за да служи на обществото, нещата ще вървят по-лесно”, заяви той.

„Гишетата ще останат. Въпросът е на едно гише да се свърши всичко, което е необходимо, а не да се обикаля като хамстер в катерушка”, допълни вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама