Над хиляда деца от Пловдив не са ваксинирани срещу морбили

12:15, 04 мар 19 25 1361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1000 деца от Пловдив не са обхванати със задължителната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това показа проверката на Регионалната здравна инспекция сред личните лекари в областта. На личните лекари е разпоредено до края на март да извършат пропуснатите имунизации.

Точният брой на неимунизираните деца от Пловдивска област е 1007. 2/3 от тях са родени през 2006 и 2017 година, където пропуските се оказват най-големи.

"Обхваща възрасти от 13 месеца до 18 години. Изобщо цифрата не е притеснителна и е съвсем възможно голям процент от тези деца да бъдат обхванати до края на месеца. Ваксината ще им бъде предоставена от РЗИ. Има достатъчно ваксина", обясни д-р Милена Панайотова, началник на „Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Пловдив, пред БНТ.

Отлагане по медицински показатели или напускане на населото място са най-честите причини за пропуснатите имунизации в Пловдив.В ромските махали с помощта на здравни медиатори личните лекари правят извънредни имунизации.

"Има 189 родители, които са декларирали и подписали отказ от ваксина. Смятат, че ваксината ще увреди детето им. Те отказите основно не са от компактните махали, а от родители, които много са информирани в кавички от интернет", обясни д-р Панайотова.

Поне по документи на ваксинация срещу морбили би трябвало да подлежат и други 3040 деца от областта. Всички те обаче от години живеят в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама