Google отказа да премахне приложение за следене на жени от Саудитска Арабия

12:30, 04 мар 19 / Свят 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки сериозният отклик на групи за защита правата на човека, както и политици, Google отказа да премахне приложението на правителството на Саудитска Арабия, съобщава сайтът за технологии и наука Гизмодо.

Заедно с други функции приложението дава възможност на саудитските мъже да следят и да забраняват пътуването на жените и подчинените си.

Решението да не се премахне приложението следва писмото, което бе изпратено на 21 февруари и което е подписано от дузина членове на конгреса, които призовават изпълнителните директори на Apple и Google да премахнат от своите магазини въпросното приложение.

В писмото на депутатите се признава, че приложението предлага и някои „рутинни функции” като подаване на заявка за преиздаване на изтичащи документи, например паспорти и регистрационни номера на клона. Но в писмото се обръща специално внимание за „тревогата на представителите относно характеристиките на приложението, които пречат на свободното движение на саудитски жени и работници мигранти“.

„Изобретателността на американските технологични компании не трябва да се извращава, за да се нарушават човешките права на саудитските жени“, пишат те. „Иновациите от двадесет и първи век не трябва да продължават тиранията от шестнадесети век. Поддържането на това приложение във вашите бази позволява на компаниите и американските ви служители да бъдат съучастници в потискането на жените от Саудитска Арабия и работниците мигранти", пише в писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама