Естонците днес гласуват за парламент

10:45, 03 мар 19 / Свят 25 943 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Естонците гласуват днес за нов парламент. Право на глас имат почти един милион души, които ще изберат 101 депутати в Държавното събрание (Рийгикогу), предаде Асошиейтед прес.
 
Десет политически партии и 15 независими кандидати - общо 1099 кандидати, ще се борят за места в парламента.
 
Главните претенденти са Центристката партия на премиера Юри Ратас, чиито привърженици включват и етнически руснаци, които са 25 на сто от населението в бившата съветска република; Партията на реформите, която се застъпва за либерална икономическа политика, и Социалдемократическата партия, която се съсредоточава върху социални и свързани с благосъстоянието въпроси.

Ратас е начело на коалиция, съставена от неговата Центристка партия, социалдемократите и консервативната партия "Отечество".
 
Всички партии са единодушни, че Естония е активен член на ЕС и твърд съюзник на Вашингтон, както и че НАТО е крайъгълен камък в политиката по сигурността на Естония. Но Русия запазва интереса си към делата във военната област и сигурността на Естония и балтийските й съседки, откакто трите републики се присъединиха към НАТО през 2004 г. 
 
Естония е една от водещите в прилагането на нови технологии европейски държави и през 2005 г. първа в света използва онлайн гласуване на национални избори. Сега около 26 процента от гласоподавателите гласуваха чрез правителствен сайт преди крайния срок 27 февруари. В деня на изборите не се гласува по електронен път. Кандидатите са обучени да обезопасяват страниците си в интернет, в случай на хакване, а естонските власти следят отблизо за фалшиви новини и дезинформация.
 
Естонската избирателна комисия досега не е докладвала за опити от Русия или другаде за намеса в изборите, независимо дали чрез хакерски атаки, фалшиви новини или дезинформация. Миналата седмица Майкрософт каза, че Естония не е сред страните, атакувани от хакерска група с предполагаеми връзки с Русия преди изборите за Европейски парламент през май.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама