Путин и Тръмп поздравиха президента Радев, Ердоган писа на Борисов

11:50, 02 мар 19 / Общество 25 1449 Шрифт:
Topnovini

Президентът Румен Радев получи поздравителни писма от редица държавни глави по повод предстоящото отбелязване на националния празник на България – 3 март, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

"Писма до българския държавен глава изпратиха президентите и държавните ръководители на Русия, САЩ, Франция, Германия, кралят на белгийците Филип, кралят на Испания Фелипе VI, императорът на Япония Акихито, кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, кралят на Йордания Абдула II бин ал-Хусейн, президентите на Естония, Египет, Хърватия, Унгария, Румъния, Ирландия, Азербайджан, Корея, Босна и Херцеговина, Палестина, Суверенния военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта, както и много други", се казва в прессъобщението.

В него на първо място е цитирано поздравлението на президента на Русия Владимир Путин: "Приемете сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България – Денят на Освобождението от османското иго", "В паметта на народите ни завинаги ще остане безсмъртният подвиг на руските войници и българските опълченци, които героически се сражаваха за свободата и независимостта на България", пише руският президент. Владимир Путин изразява увереност, че общите исторически традиции на братското приятелство и взаимопомощ, културна и духовна близост, ще продължават да бъдат надеждна основа за развитието на всестранното сътрудничество между двете държави, информира прессекретариатът.

Прессъобщението продължава с цитат от поздравлението на Доналд Тръмп. "От името на народа на Съединените американски щати поздравявам българския народ по повод Освобождението на България – 3 март. България е важен съюзник в НАТО и ние ценим нашето продължително сътрудничество и приятелство", заявява в писмото си президентът на САЩ.

"По повод Националния празник на Република България имам удоволствието от името на френския народ да отправя към Вас и Вашите съграждани моите искрени поздравления. Щастлив съм, че 140-те години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни ни дават повод да подчертаем силата на френско-българското историческо приятелство", заявява в писмото си до българския държавен глава, президентът на Френската република Еманюел Макрон. Президентът Макрон изразява увереност, че двете страни ще продължат да работят заедно за укрепване на Европейския съюз и за неговия принос за закрила на гражданите, за икономическото и социално сближаване и за върховенство на закона. "Съюзът трябва да остане на висота на международната сцена. Оценявам ролята на България в полза на стабилността в региона на Западните Балкани и вашия личен ангажимент за напредък в областта на европейската отбрана", се казва още в писмото на френския президент, цитирано от прессекретариата на българския държавен глава.

Федералният президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер поздравява най-сърдечно президента Румен Радев и българските граждани по случай Националния празник на Република България. "Нашите страни са обединени от дългогодишно и изпълнено с доверие партньорство. С оглед на разнообразните предизвикателства, пред които заедно сме изправени в Европа, се надявам че и в бъдеще приятелството между България и Германия ще остане силно свързващо звено и ще допринесе за единен и суверен Европейски съюз", заявява германският президент, цитиран в съобщението. Франк-Валтер Щайнмайер подчертава, че ще се радва диалогът между двете страни да бъде задълбочен още повече по време на посещението му в България през следващия месец.

"Отбелязването на Националния празник на Република България ми дава възможност да изразя на Ваше Превъзходителство моите топли поздравления, както и пожелания за благоденствие и просперитет на Вас и на Вашите сънародници", се казва в поздравителното писмо на белгийския крал Филип. В писмото си монархът изразява надежда, че отношенията на приятелство и сътрудничество между двете страни ще продължават да се развиват.

Кралят на Испания Фелипе VI пожелава от името на правителството и на испанския народ най-добри пожелания за мир и просперитет на българския народ по случай Националния празник на Република България.

"По повод Националния празник на България за мен е огромно удоволствие да отправя към Вас моите най-топли поздравления", заявява президентът на Република Корея Мун Дже-Ин. "С течение на годините нашите две страни постоянно развиват приятелски отношения като работят заедно в различни области. Очаквам с нетърпение по-нататъшното задълбочаване и укрепване на двустранните отношения от взаимен интерес и по ориентиран към бъдещето начин", се казва в писмото на президента Мун Дже-Ин.

"По повод Националния празник на Вашата страна имам удоволствието да отправя от свое име и от името на правителството и народа на Саудитска Арабия най-искрените ни поздравления и благопожелания към Вас за крепко здраве и щастие, както и благопожеланията ни към правителството и народа на Република България за по-нататъшен прогрес и благоденствие", заявява Н.В. Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, крал на Кралство Саудитска Арабия.

"За мен е огромно удоволствие да изпратя моите най-топли поздравления по случай отбелязването на Вашия Национален празник, както и моите най-добри пожелания за здраве и щастие на българския народ", се казва в поздравлението на президента на Арабска република Египет Абдел Фатах Ал-Сиси. "Използвам възможността да заявя, че се надявам да продължим да насърчаваме развитието на отношенията между нашите две страни от взаимен интерес", заявява в писмото си египетският президент.

По-рано днес пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че премиерът Бойко Борисов е получил поздравления за празника от президента на Турция Реджеп Ердоган и от руския си колега Дмитрий Медведев, който предстои да посети България на 4 и 5 март.

В писмото си Ердоган изразява увереност, че достиженията и сътрудничеството във всяка една област между България и Турция, постигнати по време на настоящото правителство на премиера Борисов, ще продължат да се
развиват на основата на взаимен интерес. "За реализирането на тази цел, пожелавам да продължим съвместната ни работа с решителност", се казва в писмото на президента на Турция. Реджеп Тайип Ердоган пожелава
благополучие и просперитет на "приятелския български народ", съобщи правителствената пресслужба.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама