52-ма са заболелите от морбили в страната

13:30, 01 мар 19 / Общество 25 456 Topnovini
1

52 са случаите на заболели от морбили към 27 февруари, за които е съобщено в Министерство на здравеопазването. Това обяви министър Кирил Ананиев от парламентарната трибуна. 44 от всички заболели са деца до 18-годишна възраст, 27 са били без имунизация.

Ананиев подчерта, че страната ни е част от световна тенденция. "Ситуацията в страната е сходна с наблюдавания в световен мащаб пакт в имунизационното покритие в последните години, водещ до епидемични взривове и епидемии в много държави", каза още той.

Председателят на Здравната комисия в парламента Даниела Дариткова призова за обединяване на усилията за овладяване на разпространението на морбили. "Надявам се, че създаденото известно напрежение ще бъде и здравословно, за да може всеки един отговорно да гледа на имунопрофилактиката от тези, които поставят ваксините до тези, които носят отговорността за своите деца, за тяхното здраве и живот, за здравето на всички в обществото, защото е необходимо високото ваксинално покритие да гарантира здравето на тези, които по медицински причини не могат да се имунизират", коментира Дариткова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани