Подуправителят на БНБ Димитър Костов подава оставка

13:10, 01 мар 19 / Политика 25 1489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подуправителят, ръководител на управление "Банков надзор", Димитър Костов информира Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за намерението си да внесе в Народното събрание оставка от заеманата длъжност, съобщиха от БНБ. 

Във връзка с това Димитър Костов заяви:

"Извършената интензивна работа в управление "Банков надзор" през последните няколко години и осъществяването на основната част от планираните реформи ми дадоха основание към средата на мандата ми през 2018 г. да помоля за неговото предсрочно прекратяване. По молба на управителя забавих изпълнението на моето намерение, поради нововъзникналия обем ангажименти пред управление "Банков надзор" след заявените през юни и юли миналата година планове за присъединяване към Единния надзорен механизъм (ЕНМ). Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, е налице възможността да се оттегля от ръководството на управление "Банков надзор".

Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт."

Костов също благодари на членовете на Управителния съвет и на всички колеги в БНБ и банковия сектор за отличната съвместна работа и получаваната през годините професионална подкрепа, включително по време на двата мандата начело на управление "Банково" в БНБ.

От името на Управителния съвет и лично от свое име управителят Димитър Радев благодари на Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многобройните реализирани проекти и цялостния принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. досега. Управителят на БНБ пожела на Костов успехи в бъдещите му планове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама