Илияна Йотова разговаря с българи в централата на Microsoft в Сиатъл

12:50, 01 мар 19 / Политика 25 1198 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С българи, заемащи ръководни позиции в Microsoft, се срещна вицепрезидентът Илияна Йотова в централата на компанията в Сиатъл. В централата работят около 100 българи. Сънародниците ни, макар и далеч от родината, се интересуват от политиките, които провежда българското правителство в различни сфери. Широк диапазон от въпроси те отправиха към Илияна Йотова – от здравеопазване и образование до развитието на информационните технологии.

„България не ви познава и не използваме достатъчно вашия огромен потенциал“, каза вицепрезидентът пред сънародниците ни. Те не са прекъснали контакта с Родината, затова подготвяната от Илияна Йотова интернет платформа за връзка на българите от цял свят помежду им и с България предизвика голям интерес.

Вицепрезидентът разказа за идеята на президента Румен Радев за създаването на Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, като негов център да бъде България. Тази идея Илияна Йотова представи и в разговора си с Ерик Хорвиц – вицепрезидент и ръководител на Научно-изследователския център на Microsoft. „В добра позиция сте да развиете идеята“, заяви Хорвиц.

На срещата бяха обсъдени добрите традиции, които България има в сектора на информационните технологии. Ерик Хорвиц изтъкна високия професионализъм на работещите българи в Microsoft. „Благодаря на Вашата държава, че ни даде тези хора“, отбеляза той.

Хорвиц е един от световно известните учени в областта на изкуствения интелект. Той представи пред вицепрезидента основните дейности на Научно-изследователския център на Microsoft, свързани с изкуствения интелект и приложението му в сферата на здравеопазването. Изразено бе общото мнение, че развитието на изкуствения интелект не трябва да става за сметка на човешкия и да го измества.

Вицепрезидентът участва в демонстрация на най-новите технологии на Microsoft в областта на добавената и виртуалнa реалност, които ще бъдат много полезни в обучението на студенти по медицина.

Книга за живота и дейността на Джон Атанасов, създал първия цифров електронен компютър, подари Илияна Йотова на Ерик Хорвиц.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама