Самарското знаме ще се развее над Благоевград на Трети март

17:00, 01 мар 19 / Култура 25 1400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители и гости на Благоевград ще могат да се докоснат до един от основните символи на Освобождението на България от турско робство – Самарското знаме.  Реплика на бойния флаг ще съпровожда празничната програма на Трети март по повод Националния празник. Знамето ще бъде развято от НД „Традиция“.

Начало на програмата по повод 141 години от Освобождението на България от турско робство ще бъде поставено в 9.30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на България от османско иго и полагане на цветя на паметния знак на Майор Иван Павлович Орлински, в двора на църковен храм „Въведение Богородично“.

Денят ще продължи с шествие от два лъча. Единият лъч ще тръгне в 10.20 часа от сградата на Съдебна палата, по улица „Тодор Александров“, „Ларго мол“ , ул. „Тракия“ и ще стигне до пл. „Македония“. Парадът на училищата ще бъде предвождан от Детско- юношески духов оркестър към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

В 10.30 часа ще бъдат положени цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в градинката пред централен вход на стадион “Христо Ботев”, откъде тръгва и другият лъч. Той ще премине по улица „Трети март“. Двете шествия ще се слеят на площад „Македония“, където в 11.00 часа ще бъде издигнат националния флаг и ще прозвучи химна на Р България.

Пред жители и гости на града ще бъде отслужен молебен за благоденствие на българския народ от свещеници от благоевградския църковен храм „Въведение Богородично“. Благоевградската общественост ще сведе глава и пред паметника на героя Гоце Делчев, където ще бъде извършен ритуал по полагане на венци и цветя в памет на загиналите за Свободата на България.

В празничния ден за жителите и гостите на Благоевград ансамбъл „Пирин“ и Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград ще покажат българското, ще напомнят, че традициите живеят и че се съхраняват и предават от поколения. Ще бъдат припомнени паметни и славни моменти от бележитата 1878 година, ще бъдат рецитирани и едни от вечните български стихотворения писани от едни от най-великите българи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама