„История на България в картини“ - нова перла в семейната библиотека

14:00, 02 мар 19 / Култура 25 2213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Една картина има силата на хиляди думи“, са казали мъдрите хора. Но всички знаем, че когато една съвършена картина е придружена от не по-малко силен текст, тогава се ражда онази магия, която пленява не само фантазията, но и сърцето.

„История на България в картини“ събира в едно репродукции на великолепните маслени платна, сътворени от художника Васил Горанов, и словата на Христина Йотова, които пламенно провокират въображението ни. Луксозното издание в голям формат е полиграфическо бижу и гордост за всяка семейна библиотека. Но това не е книга, която ще остане на рафта и ще събира прах - това е книга за разгръщане и съзерцание, за четене и вдъхновение.

Между кориците й са скътани истински съкровища на изобразителното изкуство, които ни потапят в славното време на ханове, царе и победи, за да преоткрием епохите, историята и себе си с помощта на най-богатия език – този на красотата.

„Изкуството трябва да възхищава“, казва художникът Васил Горанов и допълва: „Най-вече искам тази книга да вдъхне самочувствие на българите. Българите са красиви, знаещи и можещи хора. Просто трябва да запретнат ръкави и да работят“.

Всяка страница, излязла изпод перото на Христина Йотова, разказва как единението, далновидността и любородната искра в сърцата на българите постигат мощ и величие във времена на съдбоносни изпитания. Историческите събития, описани в книгата, са подредени в тематични раздели. Така читателят не научава само сухи исторически факти и години, но вижда връзките и последствията от определени решения, битки и съюзи. „История на България в картини“ се стреми да бъде не учебник по история, а книга за българския дух.

„Без да преувеличаваме, това е една от най-красивите книги на Софтпрес и мислим, че читателите ще го оценят. Мотото на Софтпрес е „Книги за цялото семейство“ - тази книга е написана така, че да бъде разбрана от всички: и най-малките, и най-големите. Картините на Васил Горанов говорят на най-разбираемия език на света - езикът на красотата“ - казва Димитър Риков, главен редактор на издателството и отговорен редактор на „История на България в картини“.

Луксозното издание е събрало истории, които всеки българин знае със сърцето си, но които държи да предаде и на децата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама