Хванаха над 200 000 недекларирани евро при три случая само за ден

13:10, 28 фев 19 / Крими 25 1439 Шрифт:
Topnovini

206 515 недекларирани евро в пътници на митническите пунктове "Капитан Андреево", "Лесово" и „Летище София – пътници“ задържаха митнически служители при три отделния случая в рамките на ден.

Недекларирани 65 000 евро задържаха при съвместна проверка митнически служители и гранични полицаи на ГКПП "Капитан Андреево". Валутата е открита в автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния през България за Турция. Автобусът пристигнал на граничния пункт на 26 февруари, половин час преди полунощ. Шофьорът и пътниците декларирали, че не пренасят стоки или валута за деклариране.

За превозното средство е подадено искане от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ за извършване на щателна митническа проверка, при която в раницата на един от пътниците, между личния багаж, е открита полиетиленова торба пълна с пачки с евро в различни купюри. Откритите общо 65 000 евро с левовата равностойност на 127 128 лева са задържани.

Недекларирани 104 600 евро с левова равностойност над 200 000 лв. откриха митнически служители на митнически пункт "Лесово", при проверка на напускащ страната лек автомобил. Колата с българска регистрация е пристигнала на митническия пункт на 26 февруари на трасе за изход на леки автомобили от България към Турция. Автомобилът е управлявал български гражданин, придружен от двама пътници - и двамата турски граждани, единият от които със статут на постоянно пребиваващ в България. Пред българските митнически служители тримата са заявили, че нямат нищо за деклариране.

Митнически служители от Главна дирекция „Митническо разузнаване и разследване“ селектират автомобила за щателна митническа проверка. По време на проверката, извършена съвместно с митническите служители на МП "Лесово", при личен преглед на трите пътуващи лица в автомобила, митническите служители откриват внушително количество контрабандно пренасяна валута, в пачки по джобове на дрехите им. 15 000 евро са открити у шофьора на автомобила- български гражданин.

Други недекларирани 25 200 евро е пренасял единият от пътниците в автомобила- турски гражданин. Срещу двамата са съставени актове за нарушение на Валутния закон. Най-голямата сума контрабандна валута - 64 400 евро е открита в джобове по дрехите на третия пътник-турски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Срещу него е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор в ГД „Митническо разузнаване и разследване“ под надзора на Районна прокуратура - Елхово. Работата по случая продължава. Недекларираната валута от общо 104 600 евро с левова равностойност 205 000 лв. е иззета.

В същия ден, 26 февруари, митнически служители от МП „Летище София – пътници“ откриха и над 36 000 евро при проверка на пътник – български гражданин, пристигнал с полет от Израел. Митническите служители установили, че в джобовете си пътникът пренася 36 915 евро. Отритата валута е иззета, съставен е акт установяване на административно нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама