Британски фериботи през Ламанша слагат кипърски флаг заради Brexit

19:00, 28 фев 19 / Свят 25 1070 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-големият ферибот на Великобритания, който обслужва линията Дувър-Кале през Ламанша, вече ще плава под кипърски флаг. Промяната е заради Brexit, предаде БНР.

Заради очакваните неблагоприятни последици за бизнеса след излизането на Великобритания от Европейския съюз два от фериботите през Ламанша - „Духът на Британия” и „Духът на Франция”, собственост на британска компания, вече са се пререгистрирали под кипърски флаг. Така за тях ще се запазят данъчните разпоредби на Европейския съюз след Brexit.

Два водещи световни морски застрахователи, базирани в Лондон, също са избрали вече Кипър за своя база в ЕС след Брекзит и са открили офиси в него, съобщи заместник-министърът на корабоплаването на Кипър Наташа Пелиду.

Според нея подобно решение за промяна на регистрацията дава още по-голям тласък за развитието на кипърския морски клъстер.

Флотът на Кипър е на трето място в Европа след Гърция и Малта, като според регистъра разполага с 1725 океански кораба, чиято продукция в края на януари е възлизала на над 24 млн. тона. Корабната индустрия допринася за повече от 7% от брутния вътрешен продукт на страната.

Секторът на корабоплаването в Кипър вече се подготвя за най-голямото международно събитие, на което ще е домакин през октомври – международната Морска конференция, на която се очакват над 1000 представители на бранша от целия свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама