Замърсяването в градовете може да се бори с бръшлян и люляк

11:50, 28 фев 19 / Общество 25 426 Topnovini
1

Не всички растения са еднакво добри като средства за пречистване на въздуха. Изследванията показват, че някои растителни видове поглъщат фините прахови частици, докато други отделят летливи вещества, които увеличават допълнително замърсяването на въздуха. Това обясни Валентин Симеонов от Швейцарския федерален институт за технологии пред БНТ.

Симеонов, който консултира общината в Лозана за засаждането на подходящи растения, обяснява, че най-ефективни са бръшлянът и люлякът. Докато дъбът, върбата и борът не допринасят за пречистването на въздуха в градска среда.

Ученият посочи като основни причини за силното замърсяване на въздуха в София и големите градове с най-опасните фини прахови частици е неограничения внос на стари автомобили на дизелово гориво. Според него ще бъде удачно да се въведат данъчни облекчения за по-чистите газови автомобили, както и да се насърчава използването на градски транспорт.

Симеонов препоръча и подмяната на керосиновите генератори, използвани за зареждането на самолетите на летище "София", с електрически, както вече се прави на много места в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 263 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.