Букурещката топлофикация е пред фалит

15:40, 26 фев 19 / Свят 25 1120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Букурещ Габриела Фиря предупреди за опасност от обявяване на фалит на компанията, която доставя топла вода и отопление в румънската столица (РАДЕТ), предаде БТА.

Стотици хиляди жители на Букурещ страдат тази зима от непрекъснатите аварии по мрежата за топлофикация. Десетки блокове в квартал „Друмул Таберей“ останаха без парно и миналата седмица.

Със задължения от 800 милиона евро и 50-годишна мрежа РАДЕТ е в несъстоятелност, отбелязва телевизия Про ТеВе.

Кметицата Габриела Фиря призова Генералния съвет на община Букурещ да подкрепи проект, който предвижда разделяне на компанията на две подразделения - общинска компания за топлоенергия и общинска енергийна компания, за да се избегне обявяването на РАДЕТ във фалит.

Кметицата подчерта, че ситуацията е „изключително сложен и труден въпрос“, наследен от предишни администрации. Тя допълни, че сегашната администрация на Букурещ не е виновна за това положение, но е отговорна за разрешаването му.

Фиря посочи, че макар РАДЕТ да е в несъстоятелност, по мрежата са правени ремонти и модернизация, за да може жителите на Букурещ да имат парно и топла вода. Според кметицата обаче е необходимо ново дружество, което да поеме над трите хиляди служители на РАДЕТ, и най-важното - да се гарантират доставките на топла вода и парно за гражданите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама