Сирийският президент посети изненадващо Техеран

11:40, 26 фев 19 / Свят 25 1041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сирийският президент Башар Асад посети изненадващо Техеран, където се срещна с иранския върховен водач Али Хаменей, с президента Хасан Рохани и други ръководители, предаде БТА.

Целта на визита била да бъде обсъдено планираното изтегляне на САЩ от Сирия и усилията на Турция за създаване на буферна зона в Северна Сирия, съобщиха сирийски държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Това е първата визита на Асад в Иран от началото на сирийския конфликт през 2011 г. Оттогава сирийският президент е правил само две посещения в чужбина, и двете в Русия.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от срещите на Асад с Хаменей и Рохани и цитира Асад, който благодари „на ръководството и народа на Ислямската република за всичко, което са дали на Сирия през войната“.

Срещите са бил в понеделник сутринта, бяха обявени едва вечерта, отбелязва Франс прес. От публикувана от канцеларията на Хаменей снимка става ясно, че на срещата му с Асад е присъствал и генерал Касем Солеймани, командващ на Бригадите „Кудс“, които изпълняват операциите в чужбина на Корпуса на гвардейците на революцията.

„Ислямска република Иран приема подкрепата за правителството и народа на Сирия като оказване на помощ на движението за съпротива (срещу САЩ) и искрено смята това за чест“, заявил Хаменей на срещата.

Иранската агенция Фарс цитира изявлението на Хаменей, че „буферната зона, която американските искат да създадат в Сирия, e опасен заговор, който трябва да бъде отхвърлен“ и че американският план за поддържане на присъствие в Сирия близо до границата с Ирак е „поредният пример за намеренията на САЩ“.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама