Николай Василев: България е готова за еврозоната

10:00, 25 фев 19 / Икономика 25 690 Topnovini
1

"Очакваме близката година да влезем в чакалнята на еврозоната, но това е един движещ се срок, който може да продължи повече. България все още не е подала заявление за членство във валутния механизъм", заяви бившият министър на икономиката Николай Василев в сутрешния блок на БНТ.

Николай Василев обясни, че "чакалня на еврозоната" е жаргонен термин, появил преди около 20 години. Идеята е, че, когато държавите нямаха съвсем фиксиран валутен курс помежду си, преди да влязат в еврото, имаха минимум 2 години подготвителен период, в който се очакваше валутните курсове, лихвените проценти да се приближат. Ако всичко е нормално в края на 2-годишния период да влязат в еврозоната.

Причините за забавянето според Василев е, че Европа след последната криза преди 10 години се промени и държавите-членки не желаят всяка държава да влезе в еврозоната.

"България се нуждае от всякакъв вид модернизация, реформи на публичния сектор. След 2007 нито една реформа не се е случила бързо", допълни Василев. Сега има положителна нагласа за еврозоната и Василев се надява правителството "да не се замотае".

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани