Честваме 141 години от Освобождението на България

00:00, 03 мар 19 25 2771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес отбелязваме националния празник на България. Навършват се 141 години от Освобождението на страната ни от турско робство.

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският прелиминарен(предварителен) мирен договор между Руската империя и Османската империя, който слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

Договорът е подписан в Сан Стефано от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя. Териториите на освободена България са съгласувани с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една огромна държава, която в бъдеще ще се превърне в основна цел и мечта на много български държавници, монарси и военни. Новата държава е със статут на автономно княжество и трябва да се ръководи от монарх.

На този ден българската държава възкръсва на европейската политическа карта и прави първите стъпки към утвърждаването си като суверенна държава.

Десет години по-късно 3 март е обявен за национален празник на Република България.

След 9 септември 1944 година празникът спира да се отбелязва като официален и е обявен за шовинистичен.

Възстановен е през 1978 година, по повод на стогодишнината на събитието

Националният празник ще бъде отбелязан с прояви в цялата страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама