Кишинев: Русия се намеси на днешните избори в Молдова

15:15, 24 фев 19 / Свят 25 899 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на молдовския парламент Андриан Канду твърди, че Русия се е намесила в кампанията за днешните парламентарни избори в страната, предаде ТАСС.

"Руската федерация използва много инструменти, за да повлияе върху изборната кампания в Молдова", заяви Канду пред журналисти. Той посочи сред тях неотдавнашната амнистия за мигранти от Молдова, нарушили разрешения срок за пребиваване в Русия, премахването на митата върху молдовски селскостопански стоки от страна на Москва и "ситуацията с пилотите, спасени от Афганистан" този месец със съдействието на руското ръководство, предава БТА.

Президентът Игор Додон благодари тогава на Русия, подпомогнала по негова молба освобождаването на двамата летци, работили в Афганистан по договор със САЩ и пленени през 2015 г. от талибаните. Той нарече "антируска истерия" изявленията на правителството в Кишинев, контролирано от демократите - негови политически опоненти, че Москва, където се лекуват освободените пилоти, ги държала като заложници.

Самите пилоти публично благодариха за освобождаването си на Русия и на молдовския президент, а на среща с делегация от правителството на Молдова казаха, че ще се върнат в родината, щом приключат лечението си в Москва.

Молдовският опозиционер Андрей Нъстасе, лидер на партията "Платформа за достойнство и истина", обеща в случай на изборна победа "конфискация на имуществото, получено от корупционери по незаконен път". "Гласувах против това правителство, което превърна страната в перачница на пари за мафията", каза той. Неговата политическа сила, създала заедно с Партията на действието и солидарността проевропейската коалиция "Сега" (Acum), според анкети има големи шансове да влезе в парламента.

Опозиционерката Мая Санду, оглавяваща Партията на действието и солидарността и подкрепяна според молдовския печат от САЩ, съобщи пред журналисти за нарушения по време на днешния вот.

"Има много нарушения. Те (днешните управляващи) се опитват да манипулират хората, за да запазят властта. В избирателните секции са сложени агитационни материали. Знаем, че организирано се докарват хора от Приднестровието и им се плаща, за да гласуват за даден кандидат", каза тя.

"Ако видим още нарушения, ще излезем на протести", предупреди тя.

Управляващата в Молдова Демократическа партия ще получи добър резултат на днешните избори, заяви председателят на парламента Андриан Канду - един от нейните лидери, според когото изборите "са започнали без нарушения".

Практически всички допитвания сочат за фаворит социалистите, подкрепящи президента Додон - за тях смятат да гласуват почти половината избиратели, стигнали вече до решение. Само около 20 на сто заявяват, че ще дадат глас за управляващите демократи. На трето място в рейтинга на предпочитанията е блокът "Сега" (Acum).

За охрана на реда по време на днешните избори в Молдова са мобилизирани над 4000 полицейски служители. Повече от 3000 наблюдатели следят гласуването в секциите. След тях има представители на ОССЕ, ОНД и ЕС, които ще публикуват впоследствие доклади за изборния процес и свои оценки.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама