Независимо проучване доказва, че бездимните цигари са вредни колкото и старите

15:05, 24 фев 19 / Здраве 25 27490 Шрифт:
Topnovini

Новите електронни цигари „Айкос” и „Гло” използват тютюневите изделия, които не се изгарят и вече са изключително популярни у нас. Според неофициални данни, около 15% от пушачите вече са преминали към устройствата. С популяризирането им като по-безопасна алтернатива на традиционното тютюнопушене, експертите в областта на общественото здраве се опасяват, че „не-изгарящите“ продукти могат да бъдат следващата голяма игра за тютюневата индустрия. 

Поради тяхната новост има твърде малко научни изследвания на тези устройства за тяхната безопасност и полезност за спиране на тютюнопушенето. В едно изненадващо ново проучване изследователите твърдят, че новите електронните цигари в никакъв случай не са по-добри за хората от традиционните. Какво открива проучването?

Документът, публикуван преди седмица в авторитетното списание „ERJ Open Research”, разглежда ефектите на изпаренията, произведени от „Айкос”-устройствата върху човешки клетки от белите дробове и дихателните пътища. Изследователите експонирали бронхиални епителни клетки и първични човешки гладки мускулни клетки на изпарения от „Айкос” и директно сравняват това, което са видели, с ефектите на цигарения дим и парите на старите електронните цигари. 

Установено е, че и трите са токсични за белодробните клетки, като парата на „Айкос” устройството на практика има съпоставима токсичност с традиционното пушене. 

„Наблюдавахме различни нива на клетъчна токсичност с всички форми на експозиция в човешките белодробни клетки. Ясно е, че по-новите продукти по никакъв начин не са по-малко токсични за клетките от обикновените цигари или електронните цигари, както твърдят производителите”, казва д-р Суквиндер Сохал, един от авторите на изследването и изследовател в областта на здравеопазването в Университета на Тасмания. 

Проучването заключава, че „Айкос” устройствата, като цигарите и старите електронни цигари, могат да доведат до възпаление, оксидативен стрес и други вредни ефекти върху белите дробове и дихателните пътища. В дългосрочен план това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, които обикновено се наблюдават при пушачите, включително хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и рак на белия дроб. 
Авторите твърдят, че тяхното проучване е важна първа стъпка в разбирането на потенциалната вреда на тютюневите изделия, които не се изгарят. Тютюневите изделия без топлина са най-новата итерация на електронното пушене. Но за разлика от електронните цигари и изпарителите, те не използват никотин-вливана течност („е-сок"), а истински тютюн. Вътре в устройството е поставен внимателно калибриран нагревателен механизъм, който нагрява тютюна до приблизително 300° C, под температурата на горене, създавайки инхалируем аерозол. Част от привлекателността на такива устройства е, че те са в състояние да предложат физическото усещане за пушене на цигари, което понякога липсва в други модели изпарители или електронни цигари. 

Продуктите с „топлинна неизгаряща тютюн” технология все още не се предлагат в САЩ, но в тестовите пазари в Европа и Азия, където се предлагат от 2016 г., се оказаха изключително популярни. 

Д-р Джон Айърс, заместник-началник на иновациите в Катедрата по инфекциозни болести и глобално обществено здраве на Сан Диего, проследява популярността на „топлината неизгарящи тютюн изделия”.„Изглежда, че общността за контрол над тютюна се обърква, когато тютюневите изделия се преименуват или ревизират. Това е, което се страхувам, че ще се случи с „Айкос”, като това, което се случи с електронните цигари”, каза той, цитиран от сп. „Хетлайн”. 

В САЩ „Айкос” продължава да се бори да бъде регистрирано от Агенцията по храните и лекарствата като „модифицирани рискови тютюневи продукти“ (MRTP).Наименованието MRTP се отнася до „тютюневи изделия, които се продават или разпространяват за употреба, за да се намали вредата или рискът от заболявания, свързани с тютюна, в сравнение с тютюневите изделия, пуснати на пазара.“ За да се постигне това обозначение, заявителят трябва да докаже, че продуктът има способността „значително да намалява вредите“ и заболяванията, свързани с тютюна. Той трябва също да облагодетелства цялостното здраве на ниво население, като се вземат предвид и лицата, които не използват тютюневи изделия. 

Според д-р Сохал, въз основа на техните изследвания, „Айкос” не отговаря на това определение. „Тежестта е върху тютюневата индустрия да генерира доказателства, че най-новите им продукти са потенциално по-малко вредни от цигарите. Дотогава регулаторната среда приема, че те са още един тютюнев продукт", посочва и д-р Айръс.  Постоянен дебат продължава и днес на федерално равнище за това дали електронните цигари и изпарителите всъщност помагат на пушачите да се откажат или на практика примамват нови, особено млади пушачи. Всъщност, вероятно са верни и двете съждения. Последните статистически данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват драматично увеличение на 1,5 милиона юношески потребители на тютюн между 2017 г. и 2018 г. 

На този фон в България продуктите „Айкос” и „Гло” се продават безпрепятствено и увеличават популярността си. Същевременно потребители се оплакват, че устройствата са некачествени и се развалят често. „На практика, въпреки че ползвам грижливо моя „Айкос”, той издържа точно една година. Новите устройства пък вече струват 300 лева – това е твърде голяма инвестиция. Всяка година ли ще трябва да си купуваме от него?”, пита 45-годишния столичанин Станимир Любенов.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 23:19, 07 юли 21

Това не е вярно,много хора се отвратиха от димяща цигара или цигарен дим след като минаха на бездимна или електронна цигара или електронно наргиле,а вие ми говорите глупости,че са по-вредни,знаете ли колко по гадно мирише димяща цигара от алтернативите

2 Анонимен 23:26, 07 юли 21

Вие да не лобирате традиционната тютюнева промишленост,че пишете такива глупости,разберете най-после,че цигарите вече са в миналото,никъде в заведение не разрешават да се пуши нормална цигара

3 Анонимен 16:06, 04 фев 22

От месец съм на iqos. Пуша от 15 години по една кутия на ден. Вече почти не кашлям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама