Над 1 000 български деца са изоставени от родителите си през миналата година

11:50, 24 фев 19 25 1239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 1 050 български деца са изоставени от родителите си през 2018 г., съобщава БНТ. Най-много са случаите в областите Пловдив, Стара Загора, Плевен и Монтана. През миналата година е работени по повече от 3 300 случая за превенция на изоставането, информират от Агенцията за социално подпомагане.

Почти половината или малко над 1 700 от тях са приключили успешно. Девет на брой, пък, са семействата, пожелали да изоставят рожбите си в столичната първа АГ болница "Света София", през 2018 г. За този период в лечебното заведение са родени повече от 2 400 бебета. Като основни причини за това, лекарите посочват непланирана бременност здравословни проблеми на майката, липса на условия за отглеждане на детето, бедност.

За да бъдат сведени до минимум цифрите в тревожната статистика, социалното министерство предлага промени в наредбата, с цел превенция на изоставянето. Сред тях са по-висока еднократна помощ за семействата и по-кратък срок за намеса на социалните служби, в случай на изоставено дете в родилно отделение. "Когато имаме изоставяне на дете в лечебно заведение, срокът за реакция до този момент беше седем дни за реакция. Със сегашния проект на наредбата този срок се намалява до 24 часа.

Заложено е и увеличение на еднократната помощ за превенция и реинтеграция от 375 лева на 750 лева. Общественото обсъждане на промените приключва в средата на март.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама