Макрон призовава за реформа на земеделската политика в ЕС

16:10, 23 фев 19 / Свят 25 923 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за „преосмисляне“ на общата земеделска политика в Европейския съюз с цел да се гарантира „продоволственият, екологически и индустриален суверенитет" на европейския континент, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е заявил държавния глава при откриването на 56-ото Международно селскостопанско изложение в Париж.Още по тематаГермания започва битка с разхищаването на храниНедохранване, климатични промени: Бързата храна е виновна не само за затлъстяването Темата за земеделието продължава да застрашава преговорите между САЩ и ЕС

Държавният глава също така призова за по-голям европейски бюджет за земеделие, който да подкрепи европейските цели за качество на храните и защита на околната среда.

ЕС трябва да поддържа „амбициозен“ земеделски бюджет с „нито едно евро по-малко“ от сега, след като се вземе предвид влиянието на Brexit, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Аграрна Европа е застрашена днес от външни и вътрешни заплахи, заяви френският лидер, който призова за единство и подчерта, че без общата земеделска политика „европейските потребители не биха разполагали с достъпни и качествени храни".

Президентът прикани по-специално да бъдат създадени „европейски комплекси“ за производство на селскостопанска продукция с оглед включването им в „логистичната, складова и информационна" система на континента.

Трябва да определим европейски стратегии за всички тези комплекси един по един, да работим заедно и да не се конкурираме, добави той.

Според Макрон европейското селско стопанство може да се пребори с конкуренцията на гиганти от бранша като Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството и възприеме стратегия на „сегментиране и диверсификация“, избягвайки „убийствената конкуренция чрез най-ниски цени“.

Френският президент също така прикани европейските селскостопански производители да станат „първите активисти на екологичния преход“.

Съществено място в новата обща аграрна политика на ЕС трябва да заеме околната среда и по-специално да бъдат възмездявани стопаните за усилията, полагани с цел опазването й, заяви Макрон пред младежи от европейски учебни заведения с профил селско стопанство.

В изложението, открито от Макрон, участват близо 1400 производители на селскостопанска продукция. Очакват се стотици хиляди посетители - миналогодишната изложба бе разгледана от 670 000 души, посочва още БТА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама