Макрон призовава за реформа на земеделската политика в ЕС

16:10, 23 фев 19 / Свят 25 167 Topnovini
1

Президентът на Франция Еманюел Макрон прикани за „преосмисляне“ на общата земеделска политика в Европейския съюз с цел да се гарантира „продоволственият, екологически и индустриален суверенитет" на европейския континент, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Това е заявил държавния глава при откриването на 56-ото Международно селскостопанско изложение в Париж.Още по тематаГермания започва битка с разхищаването на храниНедохранване, климатични промени: Бързата храна е виновна не само за затлъстяването Темата за земеделието продължава да застрашава преговорите между САЩ и ЕС

Държавният глава също така призова за по-голям европейски бюджет за земеделие, който да подкрепи европейските цели за качество на храните и защита на околната среда.

ЕС трябва да поддържа „амбициозен“ земеделски бюджет с „нито едно евро по-малко“ от сега, след като се вземе предвид влиянието на Brexit, допълни той, цитиран от Ройтерс.

Аграрна Европа е застрашена днес от външни и вътрешни заплахи, заяви френският лидер, който призова за единство и подчерта, че без общата земеделска политика „европейските потребители не биха разполагали с достъпни и качествени храни".

Президентът прикани по-специално да бъдат създадени „европейски комплекси“ за производство на селскостопанска продукция с оглед включването им в „логистичната, складова и информационна" система на континента.

Трябва да определим европейски стратегии за всички тези комплекси един по един, да работим заедно и да не се конкурираме, добави той.

Според Макрон европейското селско стопанство може да се пребори с конкуренцията на гиганти от бранша като Русия, Китай и САЩ, като заложи на качеството и възприеме стратегия на „сегментиране и диверсификация“, избягвайки „убийствената конкуренция чрез най-ниски цени“.

Френският президент също така прикани европейските селскостопански производители да станат „първите активисти на екологичния преход“.

Съществено място в новата обща аграрна политика на ЕС трябва да заеме околната среда и по-специално да бъдат възмездявани стопаните за усилията, полагани с цел опазването й, заяви Макрон пред младежи от европейски учебни заведения с профил селско стопанство.

В изложението, открито от Макрон, участват близо 1400 производители на селскостопанска продукция. Очакват се стотици хиляди посетители - миналогодишната изложба бе разгледана от 670 000 души, посочва още БТА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 175 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.