Кораби на НАТО акостираха във Варна

14:30, 23 фев 19 25 1052 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кораби от втората постоянна противоминна група на НАТО са във Варна, съобщава БНТ. Те са от Германия, Румъния, Турция и България.

Корабите на Алианса акостираха вчера на Морска гара във Варна и предстои да имат съвместно плаване. Целта е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили, както и да допринесе за сигурността в Черно море.

Освен пристанището във Варна е предвидена визита на военните кораби в пристанище Констанца, а след това и участие в българо-румънско противоминно учение "Посейдон". То ще се проведе от 1 до 8 март. През двата почивни дни корабите ще бъдат отворени за посещение от граждани всяка сутрин от 10 до 12 часа и следобед от 14 до 16 часа.

Сред корабите е минен ловец "Цибър".Той е зачислен в състава на българските Военноморски сили през 2009 година и е най-модерния кораб в армията. Освен за търсене и неутрализиране на мини, кораба е предназначен за търсене и спасяване на други плавателни съдове, самолети и бедстващи хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама