Български завод за хлебна мая замърсява река Дунав

10:43, 23 фев 19 / Крими 25 536 Topnovini
1

От завод на „Българска хлебна мая“ ЕООД в Русе в река Дунав се изливат оцветени води с неприятна миризима. Това е констатирано от експерти на Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ), съобщават от екоинспекцията.

Установени са няколко нарушения на екологичното законодателство. Оказва се, че предприятието е възобновило производствената дейност без да уведоми за това еконспекцията. Производствените води се заустват в река Дунав без пречистване и без разрешителен документ. В резултат на това отпадъчните води се разливат по ската и се събират в най-ниската част. Теренът от около 50 квадратни метра е заблатен. В момента на проверката от колектора е имало отткок на оцветени води. Взети са водни проби. Резултатите от пробите ще са готови до седмица и тогава ще стане ясно дали има опасно замърсяване. От фирмата за хлебна мая отказаха коментар по случая.

Освен това при проверка на площадката е установено, че предприятието е възобновило производствената дейност без да уведоми за това еконспекцията. С това е нарушено дадено предписание при предишна проверка. Производствените води се заустват без пречистване и без разрешителен документ в река Дунав.

За установените нарушения РИОСВ-Русе ще предприеме административно-наказателни мерки спрямо „Българска хлебна мая“ ЕООД. Ще бъдат сезирани и компетентните институции за установените реконструкции на производствената площадка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 177 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.