Цветанов в "Панорама": Русия използва страната ни за прокарване на своите политики в Европа

23:31, 22 фев 19 / Политика 25 603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голямата политика кореспондира с проблемите на хората и в най-малките населени места. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в "Панорама" по БНТ.

„Нека си спомним, че страната ни е приела пропорционалната изборна система. Преференцията е приета по настояване на БСП. ГЕРБ е партията, която направи преференцията да е 7%, за да има възможност да се пренареждат листите. ГЕРБ направи така, че да се спре със спекулацията, че са отнети изборни права. ГЕРБ ревизира позицията си на второ четене. В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. За да правиш такова законодателство значи, че имаш партийни или други тесни позиции. Това е позиция на БСП, които решиха да излязат от българския парламент“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Разговорите, които се водят между парламентарните сили в парламента, са функция на Народното събрание и народните представители. Ако някой тълкува, че разговорът, който е воден за законодателни промени смятам, че е неразбиране. Какви са реалностите днес? През 2017 г. ние направихме споразумение с "Обединени патриоти". Ние нямаме комфорта да взимаме сами решенията. Това, което е важно е, че направихме една коалиция, а коалиционният формат изисква много отстъпки. Нямаме никакви различия с ОП, но има много случаи, в които се нуждаем от плавни мнозинства. Като парламентаристи трябва да се вслушваше и в чуждото мнение, Имаме ясно изразена управленска програма, която се спазва. Ние сме нуждаем от т.нар. плаващи мнозинства, за да постигнем целите, които сме си поставили“, допълни Цветанов.

„Не е добре, когато една политическа сила напуска парламента. БСП правят трети опит за излизане, но не излизат. Те не упражняват правата си и не защитават интересите на техните избиратели. Това не е подход, който подхожда на една системна партия“, смята зам.-председател на ГЕРБ.

Цветанов коментира и ситуацията във Венецуела. „Позициите на демократичните правови държави са в подкрепа на Гуайдо. Не е необходимо да отидеш до Вашингтон, за да разбереш каква е позицията на демократичните държави. Социалистите в Европа определиха Мадуро като тиранин. Може би президентът и БСП се стремят именно към такова общество“.

„Русия ще понесе нови санкции. Случаят "Гебрев“ показва, че Русия използва страната ни за прокарване на своите политики в Европа. Затова службите ни трябва да са нащрек за хибридни атаки, фалшиви новини и кибератаки“, предупреди Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама