Хамид Хамид: Някой създаде истерия с преференциите и въведе в заблуда Борисов

18:30, 21 фев 19 / Политика 25 1168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Някой създаде тази истерия с преференциите и въведе в заблуда министър-председателя. Не сме търсили подкрепа за това предложение. Това каза в пред bTV депутатът от ДПС Хамид Хамид.

„В този ден в стаята дойдоха двама представители на парламентарната група на ГЕРБ – Цветанов и Данаил  Кирилов, и помолиха за подкрепа за регистрация, и помолиха и за друга подкрепа – помолиха да гласуваме ЦИК да си остане в стария си вид и да няма нов избор. Ние поискахме подкрепа за въвеждане на машинно гласуване, като нашето становище беше колкото по-бързо извадим субективността от изборния процес, толкова са по-големи гаранциите за честни избори. Дума не е ставало въпрос въобще за преференции.

Мислите ли, че когато ДПС има съществени предложения като езика,  като уседналостта, като ограничението на секциите, ще тръгнем да поставяме като условие на ГЕРБ, за да се регистрираме преференцията, което ни предложение е  7-мо, 8–мо по приоритет.

Някой обаче, за да създаде тази истерия с преференциите, въведе в заблуда министър-председателя. Не знам кой е той. Не сме търсили подкрепа за това предложение”.

По думите му нищо толкова драматично не се е случило, че да напускат парламента.

Според него прагът на преференцията през годините се е превърнал в средство за партиен и корпоративен контрол на вота.

„Наблюдават се фрапантни случаи на общински съвети, където една фирма средно голяма от различни партии си вкарва определен брой общински съветници и те гласуват в интересите на тази компания и тя взема обществени поръчки”, допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама